NYHETER 2022-08-04 KL. 12:00

Nidingen i svartvitt

Av Embla Starke Sundén

Den 30 juli invigdes Sten Anderssons utställning på Båt- och sjöfartsmuseet i Onsala. Utställningen skildrar Stens besök på Nidingen 1978. Som besökare av utställningen får man se fotografier av miljön på Nidingen, fyrarna, fågellivet och fyrmästaren Ernst Wessing.

Nidingen i svartvitt
Sten Andersson berättade om sin tid på Nidingen. Foto: Embla Starke Sundén

Bland de som är på plats för invigningen är det många som intresserar sig för Nidingens historia, en del är medlemmar i Nidingens vänner. Det är en förening som jobbar för att bevara fyrarna och de kringliggande byggnaderna på Nidingen samt sprida kunskap om ön och dess historia.
– Det är fantastiskt fint att spendera en natt därute och titta på fåglar och fyrarna, försäkrar en av besökarna som har varit där många gånger.

Invigningen inleds med att Sten visar upp ett urval av diabilder från 1978. För att behålla 70-talsstämningen väljer han att använda diabilder istället för digitaliserade bilder under föredraget.

Naturfotografen Annette Seldén bidrar med fotografier på hur Nidingen ser ut idag. De äldsta fyrarna på Nidingen är från 1600-talet och står kvar än idag. Det är inga som bor där numer, men det finns möjlighet att ta sig dit med en båttur över dagen eller sova över.

Sten Andersson besökte ön 1978. På den tiden bodde fyrmästaren Ernst Wessing där med sin fru Britta och katten Katt-egatt. Ernst var den sista fyrmästaren på ön, strax efter Stens besök automatiserades fyrarna och Ernst flyttade in till fastlandet. Sten berättar om tiden som han och frun Inger spenderade på Nidingen.
– Till en början var Ernst lite skeptisk, jag kommer ju från inlandet. Men sen ville han alltid att jag skulle följa med ut när han arbetade med fyrarna eller fisket. Katt-egatt följde med på Ernsts axel, det fanns ju en hel del godsaker för kissen att hitta på ön.

Förutom att fotografera och dokumentera vistelsen fick Sten hjälpa till med fiskenäten. Ernst fick upp en hel del humrar under den perioden. Sten har alltid varit väldigt förtjust i fåglar, och passade på att fota en hel del gäckande fåglar under sin tid på Nidingen. Ön är ett bra ställe för fågelskådning, man kan bland annat se den tretåiga måsen, tobisgrisslan, skärpiplärkan och silltruten.
– Alla borde ta och besöka Nidingen, det finns många fantastiska fåglar och intressant historia att ta del av, säger Sten.

Utställningen finns tillgänglig på Båt- och sjöfartsmuseet. Utöver fotografierna kan man även ta del av Sten Anderssons dagbok från tiden på Nidingen.


Stens fotografi av Ernst och Katt-egatt.
SENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.