NYHETER 2022-08-04 KL. 12:00

Nidingen i svartvitt

Av Embla Starke Sundén

Den 30 juli invigdes Sten Anderssons utställning på Båt- och sjöfartsmuseet i Onsala. Utställningen skildrar Stens besök på Nidingen 1978. Som besökare av utställningen får man se fotografier av miljön på Nidingen, fyrarna, fågellivet och fyrmästaren Ernst Wessing.

Nidingen i svartvitt
Sten Andersson berättade om sin tid på Nidingen. Foto: Embla Starke Sundén

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Bland de som är på plats för invigningen är det många som intresserar sig för Nidingens historia, en del är medlemmar i Nidingens vänner. Det är en förening som jobbar för att bevara fyrarna och de kringliggande byggnaderna på Nidingen samt sprida kunskap om ön och dess historia.
– Det är fantastiskt fint att spendera en natt därute och titta på fåglar och fyrarna, försäkrar en av besökarna som har varit där många gånger.

Invigningen inleds med att Sten visar upp ett urval av diabilder från 1978. För att behålla 70-talsstämningen väljer han att använda diabilder istället för digitaliserade bilder under föredraget.

Naturfotografen Annette Seldén bidrar med fotografier på hur Nidingen ser ut idag. De äldsta fyrarna på Nidingen är från 1600-talet och står kvar än idag. Det är inga som bor där numer, men det finns möjlighet att ta sig dit med en båttur över dagen eller sova över.

Sten Andersson besökte ön 1978. På den tiden bodde fyrmästaren Ernst Wessing där med sin fru Britta och katten Katt-egatt. Ernst var den sista fyrmästaren på ön, strax efter Stens besök automatiserades fyrarna och Ernst flyttade in till fastlandet. Sten berättar om tiden som han och frun Inger spenderade på Nidingen.
– Till en början var Ernst lite skeptisk, jag kommer ju från inlandet. Men sen ville han alltid att jag skulle följa med ut när han arbetade med fyrarna eller fisket. Katt-egatt följde med på Ernsts axel, det fanns ju en hel del godsaker för kissen att hitta på ön.

Förutom att fotografera och dokumentera vistelsen fick Sten hjälpa till med fiskenäten. Ernst fick upp en hel del humrar under den perioden. Sten har alltid varit väldigt förtjust i fåglar, och passade på att fota en hel del gäckande fåglar under sin tid på Nidingen. Ön är ett bra ställe för fågelskådning, man kan bland annat se den tretåiga måsen, tobisgrisslan, skärpiplärkan och silltruten.
– Alla borde ta och besöka Nidingen, det finns många fantastiska fåglar och intressant historia att ta del av, säger Sten.

Utställningen finns tillgänglig på Båt- och sjöfartsmuseet. Utöver fotografierna kan man även ta del av Sten Anderssons dagbok från tiden på Nidingen.


Stens fotografi av Ernst och Katt-egatt.



Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-10 KL. 19:51
Fjärås tog komfortabel seger
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.