NYHETER 2021-07-14 KL. 08:06

Naturgården bäst i Halland

I fredags blev Naturgården prisad som Årets nötköttsföretagare i Halland av Lantbrukarnas riksförbund.

Naturgården bäst i Halland
På Naturgården går 50 kor och betar i de stora hagarna.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Längs Bröndomevägen i Vallda ligger Naturgården. Gården drivs av Claes-Erik Bergstrand och Emma Bergstrand sedan lång tid tillbaka. Claes-Erik är född på gården och hans släkt har ägt gården i fyra generationer.

– Det har alltid varit lantbruksverksamhet här. Gården lämpar sig bra för det, säger Claes-Erik.

I förra veckan fick Naturgården det stora erkännandet att bli utsedda till årets nötköttsföretagare i Halland av Lantbrukarnas riksförbund. Ett pris som delats ut sedan 2001 med olika kriterier varje år. I år låg fokus bland annat på att gården skulle sälja kött direkt på gården. Till hösten är det en köttriksdag i Jönköping där alla lokala vinnare från olika delar av landet samlas och ytterligare pris kan kammas hem.

– Det är ett otroligt stort erkännande att vinna ett sånt här pris. Man blir lite hemmablind när man går runt här varje dag men nu börjar man förstå vad det är vi har byggt upp under alla dessa år, säger Claes-Erik.



Arbetsdagarna är långa för paret Bergstrand och någon semester under sommaren blir det inte.

– I princip så arbetar man från att man vaknar till dess att man går och lägger sig. Det finns alltid någonting att göra. Vi är bara sex personer som arbetar här på gården, säger Claes-Erik.

Välfylld gårdsbutik

Naturgården har haft en gårdsbutik sedan ett antal år tillbaka. Satsningen på gårdsbutiken inleddes i gårdens garage 2013 för att sedan vidareutvecklas och få sin nuvarande form 2015. I gårdsbutiken säljs en kombination av egna och inköpta råvaror. Från den egna gården kommer bland annat honung, rotfrukter, ägg och kött.

– Oavsett om råvaran kommer från vår gård eller om den är inköpt så kommer det från certifierade gårdar som ligger i närområdet. Det ska vara en trygghet för kunden att man vet att det är bra grejer när man handlar här, säger Claes-Erik.

Köttet som säljs i gårdsbutiken kan köpas både kylt och nedfryst beroende på vad det är för kött.

– Till exempel köttfärs fryser vi alltid in då hållbarheten blir väldigt mycket längre. Genom att arbeta på det viset så har vi i princip inget svinn alls vilket är jättebra, säger Claes-Erik.



Coronapandemin har haft negativ inverkan på många företagare. För Naturgården har det varit tvärtom.

– Vi har ökat ganska mycket under pandemin. Tidigare har det varit ganska svårt att sälja vårt kött till restauranger, men jag tycker mig se en förändring där på senare tid. Plus att när folk håller sig hemma så blir det ju att man köper hem mer kött, snarare än att köpa mat från restaurang, säger Claes-Erik.

Eget slakteri

Naturgården har påbörjat bygget av ett eget gårdsslakteri som förhoppningsvis kommer stå färdigt till vintern. Claes-Erik bygger det till stor del på egen hand och ser fram emot att det ska sättas i bruk.

– Vi vill vara med på hela kedjan från födsel till slakt. Allt ska ske på gården så det känns som ett naturligt steg att ta. Sedan är det så klart bra för djuren att minska transporter och liknande, säger Claes-Erik.

Karl Nilsson, ordförande i Hallands nötköttsproducenter, är imponerad över Naturgårdens sätt att arbeta för den biologiska mångfalden.

– Detta är ett väldigt bra företag vad gäller biologisk mångfald. När slakteriet står klart så kommer de ta tillvara på allt rens som kommer gå till en biogasanläggning för att sedan komma tillbaka som gödning till deras åkrar, förklarar Karl Nilsson som delat ut diplomet.


Gynnar mindre producenter

Ytterligare en anledning till att Naturgården vann priset är att de har ett ständigt arbete med att gynna närliggande producenter och utveckla bra, långsiktiga affärssamarbeten.

– En annan sak som bör lyftas fram med gården är att när de köper in slaktdjur från andra närliggande gårdar så ger de ett merpris till producenten. Det innebär att de betalar några kronor extra för att gynna de små producenterna, säger Karl Nilsson.

Gården har även en ambition om att bli självförsörjande när det gäller energi.

– Byggnaderna är byggda som passivitetshus vilket gör att de värms upp av överskottsvärme från kylarna. Framöver kommer de även läggas solpaneler på taket för att göra gården självförsörjande på energi, säger Karl Nilsson igen.

Det slungas även egen honung från gårdens bikupor. Ett projekt som startades för ett par år sedan och som har sina fördelar även för de andra delarna av gården.

– Det är kul att se när bin flyger in till korna i beteshagarna och hämtar nektar till bikupan. Allting blir som ett stort samarbete på något sätt, säger Emma Bergstrand.

Kungsbacka nedåt på företagsrankning igen
NYHETER 2025-04-29 KL. 07:45
Premium

Kungsbacka nedåt på företagsrankning igen

Berg- och dalbana bland alla mätningar

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-04-28 KL. 10:26
Premium

Sporthelgen i korthet

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förslag om att flytta högstadium upprör föräldrar

Förslag om att flytta högstadium upprör föräldrar

Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.