Maleviksskolan får ha kvar högstadiet. Förskolan Olasgården i Gällinge räddas. Det är några av förändringarna i det förslag som en politisk majoritet nu har presenterats.
Kritiken har varit hård från flera håll efter att det blev offentligt att Kungsbacka kommun vill förändra bland skolorna. Förvaltningen presenterade ett förslag där en rad skolor skulle stängas eller krympas.
Men nu har en politisk majoritet presenterat ett nytt förslag med flera förändringar.
Bland annat räddas högstadiet på Maleviksskolan och förskolan Olasgården i Förlanda blir kvar.
Dessutom skjuts stängningen av flera förskolor fram. Britta-Lenas, Kokosnöten och Kyviksäng skulle alla enligt förvaltningens förslag stänga i sommar. Det sker nu i stället som tidigast runt årsskiftet.
– För mig handlar det om vanligt hyfs, vi behöver visa respekt mot barnen och föräldrarna. Då stänger man inte med bara ett par månaders varsel, säger Emanuel Forsell (M), ordsförande i nämnden för Förskola & Grundskola.
Politikerna sätter också ner foten mer vad gäller skolorna på Onsalahalvön. Där är det nu tydligt att om det blir förändringar så är det i första hand Iseråsskolan som påverkas. Det gör att en utbyggnad av Iseråsskolan stoppas. Sedan ska skolbehovet utredas mer.
– Om vi drar slutsatsen att det blir en skola för mycket, så är det Iseråsskolan vi först funderar på, säger Forsell.
Det står också klart enligt det nya politiska förslaget att mellanstadiet blir kvar på Åsa Gårdsskolan. I förslaget, som Alliansen tillsammans med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna står bakom, ska man försöka att behålla de barngrupper som flyttas intakta. Det ska alltså inte delas på barngrupper vid en flytt.
– Det är vi väldigt nöjda med, säger oppositionsrådet Magdalena Sundqvist (S).
Socialdemokraterna är överens med Alliansen om de förslag som nu har presenterats.
– Oavsett vem som styr så har vi 2000 tomma platser i våra skolor. Pengar kan inte gå till tomma platser, säger Sundqvist.
Här är hela förslaget:
• Att förskoleverksamheten på Kyviksängs förskola pausas från och med årsskiftet 2025/2026 och att verksamheten då flyttas till Sandlyckans förskola.
• Att förskoleverksamheten på Kokosnötens förskola pausas från och med årsskiftet 2025/2026 och att barnen på Kokosnötens förskola erbjuds plats på närliggande förskolor.
•Att förskoleverksamheten på Britta-Lenas förskola pausas från och med årsskiftet 2025/2026 och att barnen på Britta-Lenas förskola erbjuds plats på närliggande förskolor.
• Att de barngrupper som berörs av pausad förskoleverksamhet i största möjliga mån ska flyttas intakta, inklusive berörd personal. Under flytten ska stor hänsyn tas till barnperspektivet. Möjlighet ska ges att i förväg besöka den nya förskolan under kortare stunder för att bygga upp trygghet och lokalkännedom.
• Att de förskolor vars verksamhet pausas ska utvärderas två år efter beslutets införande, och återrapporteras till nämnden.
• Att Hede förskola och Snickargårdens förskola blir en enhet från och med januari 2026 och att förskolan fortsättningsvis heter Hede förskola.
• Att Olasgårdens verksamhet fortsätter. En förnyad utvärdering av Olasgården, med fokus på barnantal och driftekonomi, ska vara nämnden till handa under andra halvåret 2026.
• Att förvaltningen får i uppdrag att utreda förutsättningar att använda lokaler på Älvsåkerskolan som förskola.
• Att förvaltningen får i uppdrag att utreda förutsättningar att flytta förskoleverksamheten vid Lilla Loket till närliggande förskolor, primärt Stockalid respektive Åsa Gårdsskolans lokaler. Utredningen ska förutsätta att Åsa Gårdsskolans mellanstadium inte flyttas innan ny skola i Åsa står klar.
• Att förvaltningen får i uppdrag att utreda möjligheterna att ställa om Björkris skola till enbart förskoleverksamhet och därmed flytta skolverksamhet F-3 till Skårbyskolan.
• Att Kollaskolan ställs om till F-6 skola från höstterminen 2027 och att frigjord yta används för att tillgodose ökat elevantal på anpassad grundskola. Varlaskolans upptagningsområde ändras till att även omfatta Kollaskolans upptagningsområde avseende årskurs 7–9.
• Att en summa om 3 mnkr årligen reserveras under 2026, 2027 respektive 2028 i samband med flytt av förskolor samt högstadium. Pengarna ska kunna nyttjas för att till exempel kunna hålla nere klasstorlekar, ha en högre bemanning under övergångsperioden, säkerställa särskilt stöd eller motsvarande åtgärder.
• En fördjupad planering kopplad till anpassad grundskola ska göras. Planeringen ska säkerställa att de elever på anpassad grundskola som har behov av att
samordna delar av utbildningen med ordinarie klasser
i samma årskurser får detta behov tillgodosett.
• Att förvaltningen får i uppdrag att inför flytt av Kollaskolans högstadium genomföra en fördjupad flyttplanering, med fokus på ett högkvalitativt mottagande av nya elever på Varlaskolan.
• Att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att utreda hur en långsiktig skolorganisation inom såväl förskola som skola kan utformas utifrån minskat behov av utbildningsplatser i Onsalaområdet. Uppdraget ska utgå ifrån att, vid behov av en skola färre i Onsala, verksamheten på Iserås pausas och att byggnationen av ny Iseråsskola stoppas tills vidare. Utredningen ska också föreslå ny tänkbar placering för den fullmåtts idrottshall som tidigare ingick i Iseråsprojektet.
• Att nämnden föreslår kommunstyrelsen göra en förnyad aktualitetsprövning av projekt Iseråsskolan.
• Att vid eventuell övertalighet i samband med lokalförändringar ska förvaltningen sträva efter att i första hand lösa denna genom naturlig personalomsättning.
• Att förvaltningen genomför en barnkonsekvensanalys samt en övergripande risk- och konsekvensanalys mot bakgrund av ovanstående beslut.
Läs mer:
Maleviksskolan ska fira efter det ändrade beslutet
Eleverna kan tvingas byta skola: "En väldigt dålig idé"
Förebyggs vid nybyggen – men efterlevandestödet en brist
Domarilska, dubbla röda kort och tappad seger
Toaletter som gör rent vid besöken lanseras under året
Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.