NYHETER 2020-08-30 KL. 17:42

Nattarbete lyfter E6 norrut: "Strikt schema"

Efter att ha fräst av den gamla beläggningen är nu arbetet med att lägga ny asfalt på E6 norrgående inlett. Nattetid leds trafiken om.
– Vi har ett strikt schema, säger arbetschef Morgan Johansson.

Nattarbete lyfter E6 norrut: "Strikt schema"

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Från påfart 60 vid Kungsbacka och upp till Sandsjöbacka i norrgående riktning pågår sedan en tid arbete med att förnya beläggningen på motorvägen. Klockan 21.00 på kvällarna leds trafiken om. Därefter har entreprenören drygt sex timmar per natt till att utföra jobbet.

– Det handlar om att vi ska ha så liten påverkan som möjligt på trafikflödet. Och det är ett strikt schema. Vi får inte gå på med maskinerna före klockan 22.00. Och klockan 04.30 ska vi vara klara med nattens pass så att trafiken kan ledas tillbaka igen, berättar Morgan Johansson från Peab som har uppdraget att få jobbet gjort.


Arbetschef Morgan Johansson har ett strikt schema att förhålla sig till. Foto: Daniel Blomqvist


Omkring 55 personer jobbar på plats med projektet, chaufförer inräknade. Först ut är personal från en underentreprenör som går ut från Sandsjöbacka och leder om trafiken.

– Vi börjar kvällen med att kolla att alla skyltar är hela och rena. Säkerheten är oerhört viktig. Sedan går vi ut med bilarna och bromsar trafiken medan killarna går ut på vägen, berättar Pavel Holonowicz som leder den biten av arbetet.

Maskineriet måste gå som smort. Och förutom minsta möjliga trafikpåverkan ska säkerheten vara rigorös. Så kallade TMA-bilar – lastbilar med stora signalskyltar kör i både första och sista leden för att skapa möjlighet för markpersonalen att placera ut skyltar och leda om trafiken.

När all personal och alla fordon är ute på arbetsområdet har mörkret lagt sig helt. Vyn över motorvägen är nu ett inferno av vita strålkastare, orange varningsljus, backlampor, röda bromsljus och personal i gula eller orange arbetskläder. Till detta ligger snart ett os av rykande färsk asfalt på vägbanan.


Så fort asfalten hamnat på vägen rullar bultarna fram och trycker till ytan.


– Det här är tungjobbat och vi måste värna säkerheten. Alla måste förstå att vi inte gör det här för att jävlas med folk. Att vi gör det på natten är dels för att minska påverkan på trafikflödet, men även för att kunna stänga av ett körfält och jobba säkrare. Samtidigt innebär det en sämre arbetsmiljö för personalen att jobba natt. Det här är ett jobb där man måste ha ögon i nacken med sämre sikt och allt vad det innebär, säger Morgan Johansson.

"Blir som ny vägsträcka"


 Förra året kom ny beläggning på plats i södergående riktning från Sandsjöbacka mot Kungsbacka. Nu får ungefär samma sträcka norrut en liknande behandling. Och förarbetet sker idag med stor hjälp av 3D-teknik.

–   Det finns ett nytt koncept där vi ser över och geometrin och mäter vägprofilen. Sedan kör man in det i en datamiljö där man kan definiera avvikelser i vägen och göra åtgärder i en teoretisk profil, förklarar Fredd Larsson som leder projektet.

Så småningom lyfts den databehandlade versionen ut i verkligheten. Vad det handlar om i fallet med den sträcka som nu bearbetas är att lyfta delar av vägbanan och göra vägen jämn.

– 3D-modellen matas sedan in i den maskin som fräser av den gamla beläggningen, och med den här metoden blir det väldigt bra resultat, säger projektledaren.


När allt är klart ska den nya sträckan klara många år av trafik innan det är dags för nytt underhåll.

– Vi brukar räkna med att vägen ska klara 22-30 år innan det behövs ett lika omfattande arbete igen. Man kan säga att vägen är nollställd nu, den kan likställas med en nybyggd väg.

Exakt hur mycket pengar det pågående arbetet kostar är inget som Fredd Larsson kan ta fram på rak arm.

– Just det här jobbet ligger i storleksordningen 15-20 miljoner kronor.

Är det några fler arbeten inplanerade?
– Nej, inte det närmaste. Nästa sträcka kan nog bli mellan Frillesås och Fjärås. Då pratar vi inom några år, säger Fredd Larsson.

Läs uppföljningen om hur personalen ute på vägen upplever sin arbetssituation i tisdagens Norra Halland.

Artikeln är en förkortad version - läs hela uppslaget i Norra Halland 28/8, eller i E-tidningen. Klicka här. 

Efter olyckan – boende vill se åtgärder på vägen
NYHETER 2025-05-17 KL. 09:00
Premium

Efter olyckan – boende vill se åtgärder på vägen

"Nästa gång är det inte grindstolparna, nästa gång är det barnen"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2025-05-17 KL. 16:45
En Frillesåsröst tystnar efter 18 år

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.