Museum hotas av nerläggning
– Att känna på tyget, få smaka på en polkagris och sätta sig en gammal skolbänk – det kan aldrig ersättas av 3D-glasögon och utställningslådor!
Stämningen bland de engagerade medlemmar är upprörd när nu hembygdsmuseets samlingar och utställningar är hotade.
Vi har både permanenta och tillfälliga textil och modeutställningar. Här kan man känna på tygerna. Vad är det mot en bild på ylle och linne? Menar Ingun Adolfsson och Ingegerd Moberg.
I flera decennier har hembygdsmuseet på Västergatan byggs upp av kunniga och intresserade hembygdsentusiaster. Tusentals timmar har lagts ner på katalogisering av föremål och att bygga upp unika miljöer där man kan besöka försvunna miljöer från det gamla Kungsbacka.
På Västergatan sedan 80-talet
Efter att ha hållit till i skyddsrum och Kyrkskolans vind fick föreningen i mitten på 1980-talet lokaler på Västergatan. Efter hand har lokalerna vuxit mer och är idag rejält tilltagna – runt 900 kvadratmeter.
I markplan finns bibliotek, utställningar och arbetsrum där medlemmar arbetar med att katalogisera och digitalisera både gamla föremål och nya som skänks till föreningen.
I källarplanet finns fornminnesrummet och flera permanent uppbygga miljöer från Kungsbacka. Till exempel en handelsbod med varor och en fantastisk kassaapparat, en liten frisörsalong, ett skrädderi, ett skomakeri och ett gammalt hem från Vallda, med originalmöbler och prylar exakt som det såg ut en gång i tiden.
Här har besökare chansen att se och röra föremål från en svunnen tid.
– När vi har skolklasser här tycker de det är jätteroligt att få sätta sig i en gammal skolbänk och jämföra med hur det är nu. Eller hur en affär såg ut för 100 år sedan. Och sen får de en polkagris att suga på! berättar Ingegerd Moberg, en av de ideellt engagerade i museets skötsel.
Inte en krona i personal
Uppbyggnaden av museet har påhejats av politiker genom åren som insett att man här får ett museum som inte kostar en krona i personal. Några andra museer har inte Kungsbacka.
Men lokalen kostar kommunen en slant, närmare bestämt 600 000 kronor om året (i och för sig bara strax över lönekostnaden för en anställd).
När fastigheten nyligen såldes och renovering med hyreshöjning väntade, satte förvaltningen för Kultur och fritid ner foten. Museet måste senast december 2021 flytta till någon kommunal lokal som ändå står tom och kostar pengar.
Problemet är att den enda lokal som är i närheten av att rymma den nuvarande verksamheten är Alléskolan. Där drömmer många kulturutövare om att skapa ett center med teater, konst och museum.
Men kommunen har fortfarande inte bestämt om skolan ska vara kvar när kvarteret Ejdern bebyggs, och om vad skolan i så fall ska innehålla. Först nästa sommar är det dags för politiken att avgöra, och sen väntar en lång process med upphandling och byggtid. Dessutom löper inte hyresavtal för nyanlända som bor i skolan ut förrän december 2022.
Så det är inget alternativ, menar kulturförvaltningen.
Måste jobba annorlunda
I stället menar de att hembygdsmuseet måste jobba på ett helt annat sätt. Lagret med alla prylar kan ligga i en fritidslokal i Lerkil eller den gamla träskolan vid Fjärås Bräcka. Och katalogisering och möten skulle kunna få plats på Fyren.
De permanenta uppbyggda utställningarna kan kanske bli virtuella, och de tillfälliga utställningar som avlöser varandra får paketeras i lådor och bli flyttbara för att visas på skolor och äldreboenden.
Det finns en hel del praktiska problem med förslaget. Men även om de skulle gå att lösa är huvudproblemet ett annat: Ingen av de engagerade i museet vill vara med.
– Med den lösningen är det nog bättre att kommunen tar över alla samlingar och utställningar och gör vad de vill, säger Harry Johnson, ordförande för Nordhallands hembygdsförening som ansvarar för museet.
Kan inte ersättas av 3D-glasögon
Han och de andra runt 20 som i olika hög grad jobbar på museet, menar att verksamheten är både viktig och många gånger billigare än en kommunalt driven verksamhet.
– Vi förstår att vi inte kan ha lika stora lokaler längre, och att vi måste förändras. Det går att gallra bort en hel del som tagits emot genom åren för att vi inte kunnat säga nej. Men att ersätta allt det vi gör med några 3D-glasögon och lådor som skickas runt är vi inte intresserade av.
Deras förslag att är att hitta en mindre lokal i centrum där i alla fall centrala delar av verksamheten ryms.
– Handelsbankens gamla lokal är ledig i alla fall fem år innan det ska byggas om. Då finns det tid att förvandla Alléskolan till ett kulturhus med museum. Det är i alla fall en vision, säger Ingun Adolfsson.
Läs också:
"Museet måste förändras"
Tidigare i NH:
Hembygdsgillet utan styrelse