Nu finns ett förslag till en utbyggnad av konferensanläggningen Säröhus. Utredningen pekar på att det är möjligt. Det finns en del knutar att lösa, men varken grannars utsikt eller kulturhistorien tar skada, är slutsatsen. På onsdag den 6 är det samrådsmöte.
Under flera år har Säröhus och dess ägare Torgny Berntsson legat i fejd med byggförvaltningen och ett par grannar om utbyggnaderna. Nya projekt med fler hotellrum och utökat spa ryms inte inom nuvarande detaljplaner, men byggena har trots det påbörjats. Eller rättare sagt, det är byggnadsnämndens uppfattning, som hotar med hundratusentals kronor i vite. Säröhus har överklagat allt.
Samtidigt har kommunledningen tydligt visat att konferensanläggningen är viktig för kommunen och gett planavdelningen i uppdrag att se om det går att klämma in utbyggnaderna i en ny plan.
Nu har en första skiss tagits fram, ett så kallat planprogram, där grannar och intressenter kan tycka till. Efter samråd kan det leda fram till en ny detaljplan och så småningom bygglov. Men det är en process som kan ta ett par år med överklaganden och byråkrati.
Förslaget innehåller flera delar. I norr en utbyggnad av spa, gym och matsal. Nockhöjden måste höjas flera meter, men det ger ingen märkbar effekt för grannarna utan syns mest från havet, är slutsatsen.
I söder är det knepigare. Där innebär en utbyggnad stor inverkan, så det krävs
skydd som till exempel en häck.
Idag har Säröhus 112 rum, en utökning genom påbyggnad av flygelbyggnaderna skulle passa bättre med konferensanläggningens kapacitet, men då uppstår problem med parkeringen. Planprogrammet föreslår att det skapas ytterligare 20 platser på Särövägen alldeles nedan för hotellet.
Säröhus får också i uppdrag att fundera på hur man kan hitta lösningar med färre biltransporter av gäster och varor.
Byggnadens kulturhistoriska värde då? Inga problem – det är redan förstört genom alla ombyggnader, konstaterar utredaren.
Förslaget finns utställt framtill den 29 september i stadshusets foajé. Onsdagen den 6 september klockan 18 är det samrådsmöte i Säröskolans aula.
Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.