NYHETER 2022-06-16 KL. 11:17

Miljoner till vård- och omsorg

Av Christina Wagner

Nu får Kungsbacka kommuns vård- och omsorg statsbidrag för äldreomsorgen efter pandemin.

Miljoner till vård- och omsorg
Foto: Norra Halland/Kungsbacka kommun

Det var när utredningar visade brister på både personalkontinuitet och kompetens på äldreboenden runt om i landet under covid-19-pandemin som regeringen beslutade om statsbidrag för att förbättra situationen. I veckan kom beskedet om pengarna, som innebär att Kungsbacka får 66 miljoner kronor.
– Jag tror ingen kommun hade räknat med summorna som blev, även om vi sökt statsbidraget. Ingen hade vetskapen om vilka belopp det var fråga om. Vi blev positivt överraskade, säger Arian Faily förvaltningschef på Vård & Omsorg.
Socialstyrelsen fick i uppdrag att fördela statsbidraget till de kommuner som kunde visa en förbättring i antal sjuksköterskor per plats i särskilt boende, samt kunde påvisa att man minskat antalet timanställda på vård- och omsorgsboenden. Det lyckades Kungsbacka kommun med.
– Jag vet att man arbetat med att optimera schemat och med resurspass, så man sköter luckor som uppstår med de resursanställda som finns. Då behöver man inte ta in timvikarier i samma utsträckning, säger han.
Pengarna får användas under 2022 och 2023.
Av de 66 miljonerna som vård- och omsorg får ta del av är 55 miljoner kopplat till minskningen av timanställda, och 10 miljoner till antalet sjuksköterskor på särskilt boende. Ett extra tillskott som kommer väl till pass för det fortsatta utvecklingsarbetet inom vård och omsorg.
– Vi har haft planer innan som handlat om utökad implementering av heltid som norm, att fortsätta minska antalet timvikarier och få större kontinuitet, att omsorgstagarna träffar så få personer som möjligt. Vi vill skapa nya bemanningsförutsättningar.
Pengarna gör att förvaltningen kan öka takten i det arbetet och ha förutsättningarna för det ekonomiskt.
– Det har vi inte kunnat innan. Målbilden är att vi använder medlen på ett sådant sätt där nämnden och förvaltningens mål nås samtidigt som vi har en budget i balans.
Exakt vad och hur det ska göras är förstås alldeles för tidigt att säga. Men det ska gagna omsorgstagarna, även om det blir åtgärder kopplade till välfärdsteknik.
– Vi behöver jobba med frågan inom förvaltningen. Det är ett färskt beslut.
Medlen kommer väl till pass, eftersom det generellt är svårt att hitta personal till vård och omsorgsyrken.
– Det är tacksamt att få extra medel att arbeta med att planera satsningar, kunna få det att gå ihop. Men det är inte en så lätt ekvation, mer pengar innebär inte automatiskt mer pengar att anställa, vi vet att det är brist på människor i den här sektorn över lag, säger Arian Faily.


SENASTE TV-NYHETERNA

Fullt ös i Onsala Pirates
SPORT 2022-07-05 KL. 09:29

Fullt ös i Onsala Pirates

Villor kan få ersätta förfallna stugor
NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

Villor kan få ersätta förfallna stugor

Camparna som inte vill flytta på sig
FAMILJ 2022-07-04 KL. 19:45

Camparna som inte vill flytta på sig

Döms för rattfylla trots plats i baksätet
NYHETER 2022-07-04 KL. 16:00

Döms för rattfylla trots plats i baksätet

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:45

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.