NYHETER 2023-08-29 KL. 19:30

Marie hjälper de som blivit utsatta för våld

Av Johanna Simonsson

Marie Larsson driver verksamheten Tankeriet där hon hjälper människor få bättre mental, psykisk och fysisk hälsa. Framförallt riktar hon sig till personer som fått men av att ha levt i våldsamma relationer. Den nischen kom efter att hon själv varit utsatt.
– Det känns som det ger mening till min historia. Att jag kan kan använda den till något bra.

Marie hjälper de som blivit utsatta för våld
Hälsokonsekvenser. Efter att Marie Larsson var utsatt för våld i nära relation startade hon sin verksamhet för att hjälpa andra. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

Marie Larsson driver verksamheten Tankeriet där hon hjälper människor få bättre mental, psykisk och fysisk hälsa. Framförallt riktar hon sig till personer som fått men av att ha levt i våldsamma relationer. Den nischen kom efter att hon själv varit utsatt.

– Det känns som det ger mening till min historia. Att jag kan kan använda den till något bra.

Marie Larsson träffade mannen som skulle ändra hennes liv för alltid för omkring 30 år sedan.

– Tittar man tillbaka så kan man se att det fanns tecken snabbt. Det hände tidigt att han slog mig, men då skyllde jag på att han var full.

Våldet var även verbalt och övergick fort i isolering där hon inte träffade vänner och familj.

– Det blev värre när vi fick barn. Han blev avundsjuk på att vår bebis fick uppmärksamhet.

Efter åtta år valde hon att lämna relationen. Det var efter att hon hamnat på sjukhus efter en bilolycka som insikten kom.

– För mig var det en fristad från honom, fastän jag var illa däran. Det var då jag bestämde mig för att jag ville läsa till distriktssköterska. På en av utbildningarna kom kvinnojouren och berättade om sin verksamhet. De började dra massa exempel på hur det var att leva i en våldsam relation och jag tänkte hela tiden: sluta läsa upp min dagbok för alla. Det öppnade verkligen ögonen och dörren för mig.

När hon väl lämnade var mannen iväg på jobb utomlands, medan Marie var kvar i deras hus tillsammans med deras två barn.

– Egentligen var jag så rädd för honom men då sa jag allt jag kände på telefon. Sen blev jag orolig för att han skulle komma hem. Då tänkte jag gör han det så dödar han mig nu. Så då tog jag barnen och flydde till ett skyddat boende.

Konsekvenser

Efter att hon lämnat var hennes fokus att barnen skulle få hjälp att hantera situationen. Hennes egna hälsokonsekvenser kom flera år efteråt.

– Jag hade sopat allt under mattan men fick till slut utmattningssyndrom och depression. Jag hade även PTSD men det förstod jag inte förrän senare.

Marie fick hjälp men upplevde att det inte fanns någon som hade ett helhetsgrepp över hur man behandlar de som levt i våldsamma relationer.

– Det är heller inte alltid det finns konkreta saker att behandla. Många kan ha problem med tillit eller självkänsla. De flesta förstår inte vad som händer i kroppen och psyket efteråt. Hur våldet faktiskt påverkar och förändrar hela livet. Det får man inte hjälp för.

Marie nämner bland annat att drabbade kan få tillitsförlust, ändrad sexuell aktivitet, kritiska känslor mot personer och ensamhetskänslor. När det kommer till det fysiska kan magproblem, ändrade sömn- och matvanor, svettningar, bröstsmärtor, huvudvärk, rygg- eller nacksmärtor vara möjliga reaktioner.

Personer kan också drabbas av minnesförlust, förvirring, koncentrationssvårigheter och självmordstankar. Man kan även drabbas av sorg, mardrömmar, kontrollförlust och rädsla.

Behandling

Med terapi vill hon hjälpa personer komma tillrätta med sådana här problem.

– KBT (Kognitiv Beteende Terapi) är en terapiform där man som klient i samarbete med sin terapeut deltar aktivt i sin behandling. Tyngdpunkten ligger på nuet, men för att kunna skapa påtaglig förändring i sitt dagliga liv här och nu, kan det också vara viktigt att förstå hur en problematik har uppkommit eller prata om traumatiska händelser ur det förflutna.

Marie använder sig även av sina medicinska yrkeskunskaper i kombination med coachning.

– Coachning är ingen behandling i den bemärkelsen utan det handlar om att ställa frågor som de kan reflektera över. Jag är inte så strikt som sjukvården. Jag tänker helhet. När man kommer till mig måste man inte veta vad problemet är utan bara att man mår dåligt. Sen anpassar jag behandlingen från fall till fall.

Hon upplever också att det är en styrka att hon själv gått igenom samma händelser som sina klienter.

– Andra människor förstår inte hur det är och påverkar. Jag önskar såklart jag sluppit alla helvetes käftsmällar men då hade jag inte haft mitt företag idag. Jag tog mig inte bara ur det, något bra kom också ifrån det.

Genom behandlingen hoppas hon även kunna förebygga att människor blir sjukskrivna för sin problematik.

– Om människor får hjälp fort och med alla delar slipper de hamna hos sjukvården stup i kvarten. Plus att människor är värda att få ett värdigt liv. Även om vi varit med om hemska saker ska det inte påverka resten av våra liv. Livet är inte kört. Vi behöver bara få rätt förutsättningar och jag vill gärna vara ett levande exempel på att det är möjligt.

Läs även våra tidigare delar i artikelserien.

Del 1: Annika överlevde våldet – fruktade för sitt liv

Del 2: Utmaningar för polisen vid våld i nära relationer

Nytt projekt ska minska våld i nära relationer

Del 3: Linda ger kvinnor ett nytt liv utan förövaren

Så hjälper kommunen de utsatta kvinnorna

Del 4: Olika former av våld i relationer mellan unga

Så kan barn som upplever våld hemma få hjälp

Del 5: Forskaren: Lätt att våldsutsatta skämmas inför andra

Handlingsplan ska få fler att lyfta ämnet

Del 6: "Emil" levde i en våldsam relation: "Extra skam att vara man"

Del 7: Marie hjälper de som blivit utsatta för våldHit kan du vända dig:
Kvinnofridslinjen
Hit kan du som är utsatt för våld ringa dygnet runt. Även du som är anhörig, vän, kollega eller chef till någon som utsatt är välkommen att ringa. Det är gratis och telefonsamtalet syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 020-505050
Källa: Kvinnofridslinjen

Kungsbacka kvinnojour
Är en ideell förening som startade år 2016.
Du som utsatt kan få hjälp med samtal och rådgivning. Det finns även ett skyddat boende.
Alla oavsett kön, religion eller etnicitet är välkomna att kontakta jouren.
Nummer till jourtelefonen: 0760 – 303040
Källa. Kungsbacka kvinnojour
Stödlinjen för män är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot och våld i nära relation eller sexuellt våld. Även närstående och yrkesverksamma är välkomna att ringa. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
Öppettider: Alla dagar 7–21
Telefon: 020 – 80 80 80
Källa: www.stodlinjenforman.se


TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.