En man åtalas misstänkt för att i somras ha skjutit en häst i Lindome med flera skott. Mannen, som är i 35-årsåldern, åtalas även för flera skjutningar och en sprängning i Göteborgsområdet.
Det var den 2 juni som polisen fick in larm om skottlossning i Lindome. På plats fann polisen en häst skjuten med flera skott. Hästen fördes till djursjukhus och överlevde. En nära anhörig till den åtalade misstänks också för inblandning, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Den åtalade mannen misstänks dessutom för flera andra grova våldsbrott så som försök till mord, allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.
En av händelserna var en sprängning i ett flerfamiljshus på Viktoriagatan i Göteborg i april förra året. Polisen har hittat filmer med delar av händelseförloppet i den misstänktes mobil.
Samma natt misstänks den åtalade även ha skjutit mot en industrilokal i Kungälv. Han misstänks dessutom för att ha skjutit mot ett flerfamiljshus i Lindome och mot en villa i Ale kommun. I villan befann sig en barnfamilj men alla klarade sig utan skador.
Enligt Åklagarmyndigheten har den åtalade fått i uppdrag via en krypterad meddelandetjänst att utföra brotten.
– Utredningen har inte visat att den åtalade mannen ingår i något kriminellt nätverk. Påståendet är istället att han är en anlitad utförare som åtagit sig att utföra de aktuella gärningarna mot löften om ersättning. De personer som i förlängningen ligger bakom gärningarna, anstiftarna, har inte kunnat identifieras inom ramen för utredningen, säger Jacob Hallberg, kammaråklagare vid Göteborgs åklagarkammare, i pressmeddelandet.
Huvudförhandlingar kommer inledas den 25 mars i Göteborgs tingsrätt.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.