NYHETER 2022-09-21 KL. 13:40

Locket på - men mycket talar för Alliansen

Av Ronny Karlsson

Det är locket på från de flesta håll. Men mycket talar för att det blir Alliansen som styr Kungsbacka även de kommande fyra åren.

Locket på - men mycket talar för Alliansen
Lisa Andersson (M) har inget klart, men en hel del talar för fortsatt samarbete med Fredrik Hansson (C), Monica Neptun (L) och Fredrik Kollberg (KD). Foto: Christina Wagner.

TV-klipp och nyheter

Det var i en artikel i Norra Halland ganska direkt efter valet som kommunalrådet Lisa Andersson (M) lite överraskande öppnade för att styra Kungsbacka tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De tre partierna skulle tillsammans sitta på 31 av de 61 mandaten i fullmäktige de kommande fyra åren. Samma antal mandat skulle Alliansen med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet landa på.
Båda alternativen skulle alltså vara möjliga, och samtidigt ge Moderaterna, med 19 mandat, ett stort inflytande.
Att förhandlingar pågår är helt klart, och visst lutar det åt att det blir Alliansen som sitter kvar i fyra år till.
Det har nämligen inte varit speciellt detaljerade förhandlingar med Sverigedemokraterna så här långt.
– Vi har pratat en del men inte varit i ett läge där vi lagt fram några konkreta krav. Jag vet inte riktigt hur de tänker och jag försöker låta bli att gissa, säger Carita Boulwén, Sverigedemokraternas förstanamn på vallistorna.

Moderaternas Lisa Andersson sitter på trumf efter ett kommunval där både Liberalerna och Centerpartiet tappade röster. Men hon vill inte säga något om hur det kommande styret ska se ut.
– Vi har haft en del bra diskussioner med andra partier, men jag vill inte förhandla via media. Vi hoppas på att kunna presentera något innan veckan är slut, säger hon.
Även Centerpartiets Fredrik Hansson är fåordig.
– Vi har påbörjat en förhandling, mycket mer än så kan jag inte säga, kommenterar Hansson.
Han inser att om hans parti blir en del av styret, kommer det minskade förtroendet vid valet att kunna påverka vilket inflytande man får.
Partiet backade från 13,4 till 9,0 procent och det ger fyra mandat i fullmäktige, jämfört med sex under förra mandatperioden.
– Det är alltid så om något parti backar, det är av respekt för demokratin. Väljarnas röster slår igenom även där, säger han.


TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.