NYHETER 2022-05-29 KL. 16:00

Litteraturintresset blev till 46-årig gemenskap

Av Julia Sandstén Vikberg

I 46 år har de träffats varje månad för att diskutera böcker. 563 stycken har de hittills läst, men bokcirkeln har kommit att handla om mycket mer än bara litteratur.

Litteraturintresset blev till 46-årig gemenskap
I 46 år har Gunilla Rydeving, Margareta Therkelson, Ingela Sydbratt, Annette Heed, Maj-Britt Rane Andersson, Ingrid Bengtson och Eva Nikell (inte i bild) träffats och diskuterat böcker. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

1976 startades bokcirkeln. Margareta Therkelson var svenskalärare på Komvux i Kungsbacka och de andra kvinnorna var elever till henne som ville läsa upp sina gymnasiebetyg. En bokcirkel kändes som ett bra sätt att förkovra sig i det svenska språket.
– Det var Annette som kom på idén. Vi var många fler då, men det var vi som stannade kvar, säger Margareta Therkelson.
I dag, 46 år och 563 böcker senare, är de sju medlemmar som en gång i månaden träffas för att prata böcker.
– Innan när vi hade jobb och barn träffades vi varannan vecka. Men nu när vi är pensionärer har vi inte tid att träffas riktigt så ofta, skämtar Maj-Britt Rane Andersson.
De samlas hemma hos olika medlemmarna varje gång och den de är hemma hos för studen får bjuda på mat och dryck. Varje månad är det en ny författare som de har läst en valfri bok av och sedan diskuterar. Denna gång är det den franska författaren Albert Camus, nobelpristagare år 1957.
– Jag tycker att boken var urjobbig att läsa, säger Ingela Sydbratt som har läst "Pesten".
– Jag läste "Främlingen" och tyckte att den var jättebra, säger Gunilla Rydeving.
Diskussionen fortsätter. De har alla olika åsikter, och ungefär så brukar deras träffar vara.
– Vi brukar ha olika åsikter om författarna. Vi har känt varandra länge och vågar säga vad vi tycker, säger Ingrid Bengtson.

Skapat relation till varandra
Att medlemmarna har hållit samman i vad som utgör mer än hälften av deras liv har gjort att de har skapat en speciell relation till varandra. De har blivit vänner som delar mycket mer än litteratur med varandra.
– När vi träffas pratar vi om resor vi har gjort, skvallrar om Kungsbacka, pratar om barnen och om barnbarnen. Vi har varit med om mycket under de här åren, säger Maj-Britt Rane Andersson.
– Vi har rest mycket tillsammans. Jag tror att vi har rest till varenda land som man kan åka på weekendresa till, säger Margareta Therkelson.
Vad är det bästa med att vara med i en bokcirkel?
– Vi får träffas och äta god mat, säger Gunilla Rydeving.
– Det pressar en till att läsa, fyller Ingela Sydbratt i.
Medlemmarna är nu alla 75+ men hoppas kunna fortsätta att ses många år till.
– Även om vi inte har så mycket tid längre som pensionärer kommer vi fortsätta ses. Vi fortsätter tills vi dör, säger Maj-Britt Rane Andersson.
Om någon som läser denna artikel känner sig sugen på att gå med i deras bokcirkel är svaret tyvärr nekande. Cirkeln är sluten.
– Vi tar inte in några nya medlemmar nu. De skulle inte funka, så många minnen som vi pratar om, säger Ingrid Bengtsson.


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 19:00
Per-Arne VM-debuterar som 75-åring
Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 10:54
Sporten i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.