NYHETER 2022-07-05 KL. 15:15

Lärare överklagar beslut om kyrkan

Av Christina Wagner

Skolinspektionen gjorde tillsyn på Kapareskolan, efter anmälan om skolans nära samarbete med Svenska kyrkan. Nu konstateras att de åtgärder som gjorts efter kommunens internutredning räcker.

Lärare överklagar beslut om kyrkan
Inga missförhållanden på Kapareskolan enligt Skolinspektionen. Arkivfoto: Norra Halland

Norra Halland har tidigare skrivit om anmälan, som gjordes av en lärare på Kapareskolan. Bland annat vistades kyrkans personal i ett uppehållsrum på skolan och en präst kunde informera om konfirmationsläger på lektionstid, som inte är förenligt med att en kommunal skola ska vara icke-konfessionell.
– Vad kyrkan, juristerna, och skolans verksamhetschef än säger så är det uppenbart att kyrkan är härinne för att värva ungdomar till sin verksamhet. Jag vet att många håller med mig, några tycker inte att det är så farligt. Men principiellt, tänker man lite extra på det, hade det varit Koranen så hade man kanske reagerat annorlunda, sa läraren Henrik Dahlquist i januari i år.
Sedan dess har skolan ändrat på samarbetet med kyrkan på kommunens inrådan, Skolinspektionen hänvisar till det i sitt beslut. Präst får inte längre informera om konfirmation eller läger på skoltid. Ett avtal ska tas fram för att tydliggöra samarbetet för kyrkans personal i uppehållsrummet. Julavslutningen, som tidigare innehöll predikan om julevangeliet och föranledde att inte alla elever kunde vara med, bör få ett attraktivt alternativ för alla elever.
Skolinspektionen konstaterar att det "vid tidpunkten för tillsynen inte förekommer konfessionella inslag i utbildningen eller att eleverna påverkas ensidigt i trosfrågor". Samtidigt betonas vikten av ett tydligt och transparent samarbete mellan Kapareskolan och Onsala församling. "Skolinspektionen förutsätter att huvudman och ansvariga rektorer kontinuerligt följer upp och utvärderar det aktuella samarbetet utifrån de skyldigheter som åligger huvudmannen och skolan". De stannar vid det och avslutar ärendet.
– Jag tycker att det är ett felaktigt beslut. Jag kan inte förstå det och jag kommer naturligtvis att överklaga det, kommenterar Henrik Dahlquist.


SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.