Länsstyrelsen tar över beredskapen i länet
Av Christina Wagner
Kriget i Ukraina gör att Kungsbacka kommun inte längre svarar på frågor om säkerhet och beredskap för kommunen. Länsstyrelsen fick på torsdagen uppdraget att samordna beredskapen i Halland.
Kriget i Ukraina gör att Kungsbackas kommunchef Malin Aronsson hänvisar beredskapsfrågor till Länsstyrelsen. Arkivfoto: Norra Halland
Under torsdagen anordnades både nationella och regionala samrådsmöten med anledning av den senaste händelseutvecklingen i Ukraina, som rubriceras samhällsstörning. Kort innebär beslut från mötena att kommunerna i Halland inte längre svarar på vilka åtgärder som vidtas och vad invånare kan behöva göra. Allt hänvisas vidare till Länsstyrelsen.
– Vi har kommit överens om den samordningen i länet, säger kommundirektör Malin Aronsson.
Niklas Nordgren är enhetschef för beredskap på Länsstyrelsen i Halland. Han tipsar om MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskaps broschyr Om kriget kommer, på frågan hur man som enskild individ kan förbereda sig.
– Man kan ha det som en utgångspunkt för den egna generella beredskapen. Och i den situation där vi befinner oss nu, med anledning av händelseutvecklingen i Ukraina, ska man vara vaksam för desinformation och påverkanskampanjer. Man ska ta del av nyheter och följa dem, absolut, och också vara lite försiktig på sociala medier. Det finns anledning att vara källkritisk, säger han.
Locket påNågra detaljer kring vad som behöver göras kring beredskap och säkerhet i Kungsbacka, eller om det finns områden som är mer akuta än andra i Halland, kan han inte gå in på.
–Jag kan inte gå in i detalj kring vilka åtgärder vi behöver vidta. Det jag vill säga är att vi har en väldigt väl utvecklad samverkan i Halland, mellan kommuner, region, polis, försvarsmakt och regionstyrelsen. Det har vi haft länge och det har förstärkts under hanteringen av pandemin. Med det som grund, och med de planer vi har för att möta situationen så är jag trygg med den beredskap vi har i Halland.
Låg riskEtt faktum sedan innan är att antalet platser i skyddsrum i Kungsbacka är låg. SVT anger i en artikelserie om säkerhetsberedskapen i Sverige att skyddsrummen i Kungsbacka kommun endast kan inhysa 22 procent av befolkningen. Niklas Nordgren hänvisar till regeringens uttalande på torsdagen, och menar att risken för väpnat angrepp på Sverige är låg. MSB håller på med en utredning om befolkningsskyddet, där skyddsrum är en del.
–Jag vill understryka den riskbild som både regeringen och ansvariga har gett uttryck för. Risken för ett väpnat angrepp är låg, säger Niklas Nordgren.