Lada blir betongfabrik
2009 kunde Norra Halland avslöja att Kvarnbäckens betongfabrik i Myra var på kant med byggnadsnämnden.
Det gigantiska grå nybygget saknade bygglov, och kommunen krävde flera hundratusen i straffavgift.
Kvarnbäcken hävdade då att byggnaden var till för jordbruk, som de också bedriver, och därmed inte bygglovspliktig. Sen följde en hård fajt där kommunen till och med tog sig in i byggnaden med polishjälp för att bevisa att det handlade om betongtillverkning.
Enligt besiktningsprotokollet fanns det i ”ladan” sju cementbilar, cementsäckar, byggisolering och utrustning för betongtillverkning.
Ägarna överklagade och hävdade att fynden i ladan inte hade något med betongtillverkning att göra. Att det stod parkerade cementbilar där berodde enbart på rädsla för dieselstölder.
Och när länsstyrelsen därefter kom på planerat besök fanns där bara jordbruksmaskiner och halm. Så det hela slutade med seger för Kvarnbäcken.
Det krävdes inte bygglov.
Ägarna tvingades dock betala 141?600 kronor för att de överhuvudtaget inte hade tillstånd för betongtillverkning på fastigheten.
Fick tillstånd
2016 fick Kvarnbäcken sitt tillstånd för betongtillverkning, men fortfarande gick det ju inte att använda jättebyggnaden som fabrik – den var ju en lada.
Men nu, tre år senare, har det flutit mycket vatten i den närliggande Rolfsån, och betongfabriken tuffar på med allt större omsättning. Deras färdiga betongelement används till många byggen i trakten, bland annat nya Fjärås Bräckaskolan, och för att hinna med bygger man ytterligare en fabrik i Landvetter.
Därmed var det också dags att försöka förvandla ladan till betongfabrik igen. På senaste mötet med byggnadsnämndens arbetsutskott begärde Kvarnbäcken förhandsbesked, det vill säga hur ställde sig politikerna till ett bygglov om ändrad användning till fabrik?
Formellt sett finns det inga skäl att säga nej. Miljön anser kommunen att fabriken klarar, både när det gäller trafik och utsläpp.
Så majoriteten sa ja. Därmed är det klart för Kvarnbäcken att gå vidare med planerna.
En röstade emot
Men en politiker röstade nej: moderaten Per Stenberg.
– Jag har varit med under hela den här processen och tycker inte de har varit ärliga. Vad är det som säger att man inte plötsligt har behov av en stor ”jordbruksbyggnad” igen, som man lite senare ändrar användning på? Men nu blev beslutet som det blev, och jag får leva med det.