NYHETER 2022-09-14 KL. 18:40

Lång väntetid i byggbranschen

Av Christina Wagner

Ska du anlita någon för byggrelaterat uppdrag i höst? Räkna med att vänta minst ett halvår.

Lång väntetid i byggbranschen
Byggfirmorna i Kungsbacka är fullbokade lång tid framöver. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Hösten är redan uppbokad för de flesta företag som är verksamma inom bygg och snickarbranschen. Petter Axén på Hede bygg berättar att han sedan han startade sin egen firma i april har haft fullt upp.
– Jag har haft jättemycket att göra, de flesta jag känner får inte tag i folk. De ringer mig från gamla arbetsgivare, jag tackar nej till jobb hela tiden, säger han.
Petter Axén har lång erfarenhet av branschen och arbetar främst med kök och inredningssnickeri, inte tillbyggen eller ombyggnationer. Han kan inte ta några nya jobb förrän tidigast i slutet av november.
Likadant är det för Tum bygg som har fulltecknat schema framåt mars, april nästa år. Väntetiden är ungefär sex månader för nya kunder.
– Det är ganska normalt. För ett år sedan kanske vi låg nio månader framåt i tiden, nu är det ungefär som det brukade vara innan pandemin, säger vd:n Anders Engelbrektsson.
Just pandemin är en bidragande orsak till att situationen ser ut som den gör i dag. När väl uppdragen kom igång igen var det svårt med materialtillgången, kriget bidrog också till en prisökning och än i dag är det väntetider på vissa saker som beställs från Asien där pandemin fortsatt påverkar tillverkningen.
– VVS-grejer och värmepannor är det lång leveranstid på, det är ett problem. Beställer vi en värmepanna i dag får vi den i april. Själva byggmaterialet är tillbaka till normal nivå, som innan pandemin, nu får vi tag i det mesta hyfsat snabbt och priserna har gått ner igen med 8-10 procent över sommaren, konstaterar Anders Engelbrektsson.

Osäkert läge
Byggföretaget GBF Construktion har fullbokat till december.
– Vi håller på nere i Fjärås just nu i det nya området i Duvehed, med en ny kontorsfastighet för ett företag. Vi har svårt att få in fler uppdrag utöver det, säger Hans-Jörgen Olsson.
Även Byggmagasinet i Kungsbacka har väldigt mycket att göra.
– Vi är en liten firma och jobbar mycket för kommersiella företag som Aranäs med flera. Om privatkunder kontaktar oss så svarar vi framåt våren, säger Thomas Orell.
På grund av det rådande läget kan det vara svårt att få offert så långt fram, eftersom prisbilden påverkas av materialpriserna. Beroende på om företagen jobbar som underleverantör för nybyggnationer, eller med egna projekt, så kommer efterfrågan nästa år att styras av den eventuella lågkonjunktur som förutspås av ekonomer och byggbranschen. Trots full orderingång nu är marknaden nästa år osäker. Det finns fler saker som oroar branschen än kriget och pandemins påverkan på materialpriser och tillgång.
– Ska alla priser gå upp då kommer det märkas för då har folk inte råd, säger Petter Axén på Hede bygg.

Nyproduktion avvaktar
Christian Nygård, fastighetsutvecklare på Balder, menar att branschen måste vara kreativ, hitta nya affärskoncept och anpassa sig till rådande förutsättningar så länge behovet finns av nya bostäder. Vid nytillverkning av bostäder är cementtillgången också en betydande faktor.
– Det gör att byggpriserna det här året ökat ganska kritiskt. Det tillsammans med en ränteökning då kapitalet blir dyrare blir en dubbelsmäll mot utövaren. Nu under hösten vet jag att många kollegor i branschen fått avvakta med starter, de flesta tror att det är övergående och kommer att stabilisera sig men just nu ”står stjärnorna lite fel”. Men behovet finns fortfarande, det räcker att en av faktorerna återgår till normalkurva för att det ska gå igång igen, säger Christian Nygård.

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 19:00
Per-Arne VM-debuterar som 75-åring
Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 10:54
Sporten i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.