Lång väntan men nu byggs ny bryggeripub i centrum
Av Christina Wagner
Det tog längre tid än planerat. Men väntan var värd, tycker både Akia brygghus och Aranäs fastigheter när de nu fått de bygglov som behövs för att komma igång med ombyggnationen av gamla biografen.
Christian Figved från Akia Brygghus i mitten med Jessica Wikestam och Thomas Andersson från Aranäs har fått bygglov och kan köra igång. Foto: Christina Wagner
Norra Halland har skrivit om planerna på det centralt placerade bryggeriet tidigare. Christian Figved och Aranäs har haft idén om brygghuset på gång länge, men stötte på patrull när golvet i lokalen inte kunde bära de tunga jästankar som bryggeriet behöver. Den 16 juni kom så bygglovet som krävs för att sätta igång med pålning av golvet i den gamla biosalongen.
– Vi har en byggtid på sex månader, under förutsättning att vi kan påla före semestrarna. Vi kommer inte att vara färdiga förrän januari, februari, siar Thomas Andersson, projektledare på Aranäs fastigheter.
Restaurangdel och jäskar
Christian Figved har långt gångna planer för hur brygghuset ska se ut. I entrén möts kunderna av det öppna köket på vänster hand, strax innan finns rum på båda sidor tänkta för ölprovningar eller liknande. Toaletter till höger, så in i själva ”salongen” där restaurangdelen ska ligga på vänster sida.
– Vi ska ha nånstans mellan 100 och 150 platser. Tanken är att servera husmanskost och mer rejäl mat. Fördelen med maten är att man ju kan byta ut den om inte funkar, säger han.
Aranäs marknads- och kommunikationschef Jessica Wike-stam fyller i:
– Vi får förfrågan ibland varför det inte finns husman i stan, så det låter ju bra.
På höger sida ska sex till åtta stora öltankar för jäsning få plats.
– Vi kommer ha en mur runt bryggdelen som är 1,5 meter hög, så man ser bryggverket. Det blir en helt annan synlighet direkt till kunderna och vi kommer ha rundvisningar och ölprovningar, berättar Christian Figved.
Öl i centrum
Även hyresgästerna i fastigheten är positiva till ett nytt bryggeri. Måndag och tisdag blir bryggdagar, Akia brygghus ska ha öppet mellan onsdag och söndag. De ska inte ha öppet jättesent, akustiken är redan omhändertagen genom taket från biotiden.
– De som är lite ölintresserade är oftast lite äldre, vi vill ha det lite lugnt, säger Christian Figved som hoppas kunna få igång lunchservering något tidigare än kvällsserveringen kommer igång.
Om allt går som planerat ska brygghuset kunna öppna någon gång i början av nästa år. Båda parterna tror på idén och har hållit fast vid den, trots att de fått vänta nästan ett och halvt år längre än planerat.
– Tror vi tillräckligt mycket på ett koncept, så får man ibland vara beredd att vänta. Det här kommer bli ett bra tillskott till staden, säger Jessica Wikestam.