NYHETER 2023-05-22 KL. 18:00

Kungsbacka måste "låna" vatten från Mölndal

Av Anton Lorentzson

Det ser ut att bli en torr och varm sommar. Under sådana somrar räcker inte dricksvattnet i Kungsbacka till för invånarna. För att undvika bevattningsförbud tar man nu in vatten från Mölndal.
– Vi har för lite vatten för att försörja kungsbackaborna, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef på Teknik.

Kungsbacka måste
Förvaltningschef på Teknik, Ulrika Granfors. Pressbild

TV-klipp och nyheter

Från och med idag, måndag, kopplas Mölndalsvattnet in i kommun. Det var Kungsbacka-Posten först med att rapportera om. Sedan ett par år tillbaka kopplade kommunerna ihop rörledningsnätet uppe vid Anneberg.
– Det är en ledning som kan skicka åt båda hållen för att hjälpa varandra i nödsituationer. Det finns tillstånd för hur mycket vatten vi kan ta ut här i Kungsbacka och det överskrids under torra somrar. Så detta är en förebyggande åtgärd för att fylla upp med vatten så att vi slipper lägga ett bevattningsförbud, säger Ulrika Granfors.

Även med vattnet från Mölndal så är Ulrika Granfors inte säker på att det kommer räcka ändå. Hon uppmanar därför att spara på dricksvattnet redan nu.
– Man är bra på att spara in på saker här i Kungsbacka. Många sparade på el och det syntes även på vattenförbrukningen. Nu är det hög tid att spara in på vatten också genom att använda mindre och minska den totala konsumtionen. Vattnet från Mölndal hjälper såklart men den stora potentialen finns i att alla använder lite mindre vatten med start nu, säger hon.

I vanliga fall tas det vatten från Lygnern, som sedan filtreras genom vattenverket i Fjärås Bräcka.
– Den processen går ju inte heller på en dag utan i cykler om sex till åtta veckor. Så det gäller att spara nu och inte i sommar, då är det redan för sent.

Vattnet från Mölndal blir inte helt gratis för Kungsbacka. Det finns en betalningsmodell mellan kommunerna.
– Vi köper vattnet till självkostnadspris för Mölndal. Hur mycket exakt det blir är vet jag inte då vi inte har blivit debiterade, säger Ulrika Granfors.

Vattenförsörjningen från Mölndal kan som mest stå för cirka 20 procent av Kungsbacka kommuns behov, berättar förvaltningschefen.

Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.