Under torsdagens frukostklubb berättade Henrik Einarsson att lågkonjunkturen är en solidarisk kris där alla berörs. Göteborgsregionen går bättre än i övriga Sverige och Kungsbacka kommun är med i det absoluta toppskiktet med bra finanser och låg arbetslöshet.
Tillväxten mellan 2009–2021 har varit enormt bra i Göteborgsregionen. 65 procent och jämfört med EMU som har haft en tillväxt på 13 procent och USA 26 procent är det fantastiska siffror. Nu när en lågkonjunktur har slagit till med många variabler som är svårt för oss enskilda att förändra så är det en lägre tillväxt.
– Nu är tillväxten liten men det är fortfarande en tillväxt med någon procent i regionen. Under 2024 kommer det ligga kvar på samma låga nivå och först under 2025 ser vi en tillväxtökning, säger Henrik Einarsson, expert från Västra Götalandsregionen.
Med ränteoron och osäkerheten i världsläget gör att det märks för alla.
– Det är en solidarisk kris, många har jobbet kvar men allas plånbok blir mindre på grund av inflationen.
Henrik Einarsson föreläste om ekonomi. Dagens lågkonjunktur kan inte jämföras med det upplevda "svarta hålet" som var under början av pandemin 2020. Foto: John Skoglund
De senaste åtta åren har Göteborgsregionen haft lägst arbetslöshet i Sverige. Just nu är siffran på 5,5 procent och i Kungsbacka är det låga 2,7 procent.
– Vi är en kommun som ökar i befolkningen även om vi just nu ökar lite mindre. Vill även lyfta fram att vi har en väldigt låg arbetslöshet bland både unga och äldre. Folk har ett jobb att gå till och skatteintäkterna kommer, säger Fredrik Hansson, kommunalråd i Kungsbacka.
Hur ser du på framtiden?
– Det är mycket oro i världen och i ekonomin som påverkar och det är klart att det inte går obemärkt förbi även i Kungsbacka. Men vi har ändå goda förutsättningar att lyckas och har en budget som visar siffror på rätt sida strecket när andra kommuner och regioner har stora utmaningar med stora underskott kommande år, och då kommer vi gå plus i Kungsbacka.
Stigert Pettersson och Fredrik Hansson på Kungsbacka kommun samtalar över en kaffe och smörgås på Frukostklubben. Foto: John Skoglund
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.