NYHETER 2023-04-28 KL. 17:00

Kryddig vernissage för elever på Toråsskolan

Av Anton Lorentzson

I september/oktober fick eleverna i årskurs ett på Toråsskolan ett uppdrag. De skulle hitta nya användningsområden för kryddor. Resultatet blev en vernissage där kryddorna använts i konstverken.

Kryddig vernissage för elever på Toråsskolan
Lova Bergén och Matheo Heimbrand med sina konstverk "Glassen" och "Ananasen". Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

Ett hus, krukor, tryck på t-shirtar och en regnskog är några av exemplen som ettorna på Toråsskolan hade skapat med hjälp av kryddorna. Vernissagen avslutade ett långt projekt som arrangerades av Ung Företagsamhet Halland och Kungsbacka kommuns skola-näringslivsutvecklare.
– De vill prova nya möjligheter för att föra samman skolan och näringslivet. Så detta är ett pilotprojekt som vi arrangerar tillsammans, säger Caroline Karlsson, projektledare Ung Företagsamhet Halland.
Elevernas mål var att hitta nya användningsområden för kryddor. Innan konstverken började ta form fick de arbeta med material från Ung Företagsamhet.
– Det heter "Vårt Samhälle" och visar på hur ett samhälle är uppbyggt. Vad det behövs för olika företag och instanser för att ett samhälle ska fungera. De har också fått besök av politiker och själva besökt lokala företag. Sedan fick de det här uppdraget med kryddorna då, säger Caroline Karlsson.


Caroline Karlsson är projektledare för Ung Företagsamhet Halland och invigde vernissagen. Foto: Anton Lorentzson


Ettorna är uppdelade i tre klasser på Toråsskolan, vilket innebar en hel del olika konstverk som beskådades av lärare och föräldrar. Lova Bergén och Matheo Heimbrand var två av eleverna som skapade med kryddor.
– Jag har gjort en regnskog och en glass också. Jag använde kanel, vallmofrö och gurkmeja på glassen, säger Matheo.
– Jag gjorde en kvast och en ananas. På kvasten använde jag typ alla kryddor och på ananasen använde jag lagerblad, basilika och gurkmeja, säger Lova.
De båda har lärt sig att kryddor kan användas till mycket och att många kryddor har fin färg. På frågan om det har varit roligt så är svaret solklart.
– Jättekul!, utbrister båda i kör.
En av lärarna för ettorna är Annika Berntsson. Hon är imponerad av eleverna.
– De blir väldigt företagsamma, vilket är så skoj att se. Det är ett jätteroligt sätt att jobba och alla elever har varit med och tillverkat något. Dessutom får vi med oss i stort sett alla ämnen i det också. Det har varit superkul och det har eleverna också tyckt, säger hon.TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.