NYHETER 2021-10-14 KL. 07:40

Krönika: Råttproblem på spanska

Av Christina Nordwall

Krönika: Råttproblem på spanska

Matematik har aldrig varit min grej. Fortfarande får jag rysningar när någon ber mig läsa statistik och tabeller. Språk har jag däremot alltid haft lätt för. Nu säger jag haft. Jo, att lära sig går bra men att komma ihåg det man lärt sig, det går lite trögare. Det märkte jag nyligen när det äntligen var dags för spanskakurs. Jag har länge velat lära mig spanska för att i alla fall kunna föra ett enklare samtal och i somras blev jag ännu mer motiverad när vi fick oönskade gäster i det spanska hus vi tillbringade semestern i.

Visst hade vi hört att det krafsade lite på vinden men inte tänkt mer på den saken. Det var när AC-firman dök upp som vidden av vår gästfrihet uppenbarades. Uppe på vinden satt rören till AC:n och när innertaket togs bort för arbetet upptäcktes ett okänt ”gästrum”. För råttor! De hade gnagt av elkablar och lite allt möjligt visade det sig. Och det är här det hade underlättat att kunna spanska.

Spanska motsvarigheten till Anticimex tillkallades. Mannen som kom talade enbart spanska men i början räckte det med teckenspråk. Han måttade med händerna och förklarade att vi hade problemas (problem) med grande (stora) ratas (råttor) i huset.

- Sí, grande! upprepade han flera gånger, nickade medlidsamt och förklarade var de kom in och hur utrotningen skulle gå till.
Där tappade jag kommunikationen. Men sonen som var på besök konverserade hjälpligt på sin skolspanska (förstod dock inte så mycket) och vår spanska granne som talar engelska tillkallades. Gift skulle läggas ut i omgångar. Råttorna skulle bli törstiga av det och söka sig ut ur huset efter vatten (eller till badrummet, det var lite oklart). Grannen erbjöd sig att hjälpa till med att sätta igen eventuella råttingångar.

När vi var tvungna att åka hem var råttorna fortfarande kvar men vi satte vårt hopp till grannen som visade sig vara en klippa. Han tog sin självpåtagna uppgift på allvar och ritade en skiss på hur han tänkte lägga upp det. Får erkänna att jag blev lite orolig när det kom bilder på hur han satt med en rejäl gaslåga och eldade på vinden (visserligen med en brandsläckare bredvid, men ändå). Syftet var att försöka röka ut eventuellt kvardröjande råttor för att vara på den säkra sidan. Hjälpsam som han är satte han också nät för de tänkbara råttingångarna.

Om råttorna är borta? Tja, det återstår att se. Nu har jag i alla fall lärt mig vad råtta heter på spanska och kanske kan jag några fler ord nästa gång jag behöver hjälp.Magplask för Aranäs
HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30

Magplask för Aranäs

Mittbackens förlösande mål
FOTBOLL 2021-10-23 KL. 16:55

Mittbackens förlösande mål

Åsa stormar mot seriesegern

Nya chefer till Kulturskolan
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 20:00

Nya chefer till Kulturskolan

Temadag med digitala möjligheter
NYHETER 2021-10-22 KL. 18:00

Temadag med digitala möjligheter

Berättarfestival på Fyren
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 14:30

Berättarfestival på Fyren

Elektronen flyttar till Fyren
NYHETER 2021-10-22 KL. 09:00

Elektronen flyttar till Fyren

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka
NYHETER 2021-10-22 KL. 07:00

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30
Magplask för Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.