NYHETER 2023-11-16 KL. 21:00

Krav på skolskjuts – fick träffa ansvarig politiker

Av John Skoglund

Gränsen för att få skolskjuts av kommunen ligger på fyra kilometer för högstadieelever. När nu Skårbyskolan startat upp ändras många ungdomars förutsättningar när det gäller att ta sig till skolan. Emanuel Forsell ordförande i nämnden för Förskola & Grundskola mötte elevrådet och blev grillad av eleverna med pålästa frågor.

Krav på skolskjuts – fick träffa ansvarig politiker
Emanuel Forsell fick svara på frågor varför vissa inte längre har skolskjuts och andra fått sämre förutsättningar att ta sig till skolan. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Nya stora Skårbyskolan i Björkris har fyllts med elever från stora delar av Kungsbacka. Många elever berättar att de tycker den nya skolan är fin men även att de inte själva valt att flytta dit. Många hade nog gärna stannat kvar i sin gamla invanda miljö där flera bodde närmare geografiskt.

För Eddie Nilsson skapade flytten ett annat problem. När han nu bytte skola från Älvsåker till Skårbyskolan är det bara 3,9 kilometer från hemmet i Gårdskulla till skolan och då fick han inte ha kvar busskortet. Gränsen ligger på fyra kilometer och en kompis som bor ytterligare 150 meter bort får ett busskort.

– Det finns en väg som är 3,9 kilometer och så finns det en väg som är fyra kilometer. Så det är lite halvsegt att inte få busskort nu under vintertid, säger Eddie Nilsson, elev på Skårbyskolan årskurs 8.

Hur tar du dig till skolan nu?

– Jag tog tåget innan men det kostar mycket att ta det hela tiden. Sedan så cyklar jag eller går och kan mina föräldrar skjutsa så tar jag den möjligheten.

Tycker du att det är fel av kommunen?

– Det är rätt dåligt, det är många som bor bara några meter från gränsen.

Hur ser du på argumentet med att det ska vara rättvist?

– Jag tycket att det är lite snålt. Det är inte vi som har valt att byta skola.

Eddie Nilsson bor några meter för nära sin nya skola och kan inte längre ta skolskjutsen som den som bor hundratalet meter längre bort kan. Gäller även om de ska åka från samma busshållplats. Foto: John Skoglund

Eddie Nilsson påtalar att han inte valt själv att flytta till annan skola.

– Det känns som att man inte kan göra mycket åt det.

Finns det några fördelar med att inte ha busskort?

– Man rör på sig innan skolan och blir lite lugnare på lektionerna. Med frisk luft så får man mer energi och piggnar till. Nackdelen är att det kan bli kallt och det är svårt att ta sig när det är mycket snö.

Emanuel Forsell, ordförande i nämnden för Förskola & Grundskola

Emanuel Forsell, ordförande i nämnden för Förskola & Grundskola mötte elevrådet under torsdagen.

Hur tyckte du att mötet var med elevrådet på Skårbyskolan?

– Jag tyckte det var jättebra, det var elever som var kunniga och pålästa vilket är väldigt roligt att möta. Vi höll inte med varandra om allting men det var en väldigt bra dialog.

Eleverna lyfter argumentet att de tycker att kommunen har bra finanser. De tycker att kommunen skulle kunna vara mer välvilliga att ge ungdomarna busskort, trots att förutsättningarna har ändrats.

– Jag förstår och respekterar att man kan tycka så men i grund och botten så handlar det om var vi vill lägga våra gemensamma resurser till. Jag tror och tycker att de pengarna gör större nytta på andra håll i verksamheten. Jag förstår att det kan kännas trist att cykla en regnig morgon, men tre eller fyra kilometer är en rimlig gräns.

I Anneberg var det många elever som tidigare hade en kort promenadväg till skolan. Nu är det över 40 minuter promenad till Björkris och Skårbyskolan och inget busskort får de.

Kommunen och Emanuel Forsell berättar att han tycker att elever ska ta sig till skolan med cykel och att föräldrar ska hjälpa barnen att skapa förutsättningar att de ska kunna använda cykel.

– Det är klart att det ska vara en likvärdig skola för alla och de ska inte göra skillnad från vilken socioekonomisk situation man kommer ifrån. Alla ska kunna ha likvärdiga möjligheter att kunna ta sig till skolan, det blir extraordinärt i detta fallet när de inte själva valt själva att byta skola. Den största gruppen som det kommer drabba är de nyanlända där det inte bara är att köpa en cykel och i många familjer gör ett par hundralappar en stor skillnad, säger Izabelle Jersby, lärare på Skårbyskolan i Kungsbacka.

Izabelle Jersby, lärare på Skårbyskolan. Foto: John SkoglundTV-klipp och nyheter

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas
NYHETER 2024-07-21 KL. 09:00
Premium

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas

"Gårdsförsäljning nödvändig för oss som företag"

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM
SPORT 2024-07-20 KL. 18:51
Premium

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM

Birgitta guidar vid bortglömd borg
KULTUR & NÖJE 2024-07-20 KL. 17:34
Premium

Birgitta guidar vid bortglömd borg

"Hunehals var mycket viktig för historien"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman
Premium | NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Tält när stjärnorna gästar slottet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.