NYHETER 2023-11-16 KL. 21:00

Krav på skolskjuts – fick träffa ansvarig politiker

Av John Skoglund

Gränsen för att få skolskjuts av kommunen ligger på fyra kilometer för högstadieelever. När nu Skårbyskolan startat upp ändras många ungdomars förutsättningar när det gäller att ta sig till skolan. Emanuel Forsell ordförande i nämnden för Förskola & Grundskola mötte elevrådet och blev grillad av eleverna med pålästa frågor.

Krav på skolskjuts – fick träffa ansvarig politiker
Emanuel Forsell fick svara på frågor varför vissa inte längre har skolskjuts och andra fått sämre förutsättningar att ta sig till skolan. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Nya stora Skårbyskolan i Björkris har fyllts med elever från stora delar av Kungsbacka. Många elever berättar att de tycker den nya skolan är fin men även att de inte själva valt att flytta dit. Många hade nog gärna stannat kvar i sin gamla invanda miljö där flera bodde närmare geografiskt.

För Eddie Nilsson skapade flytten ett annat problem. När han nu bytte skola från Älvsåker till Skårbyskolan är det bara 3,9 kilometer från hemmet i Gårdskulla till skolan och då fick han inte ha kvar busskortet. Gränsen ligger på fyra kilometer och en kompis som bor ytterligare 150 meter bort får ett busskort.

– Det finns en väg som är 3,9 kilometer och så finns det en väg som är fyra kilometer. Så det är lite halvsegt att inte få busskort nu under vintertid, säger Eddie Nilsson, elev på Skårbyskolan årskurs 8.

Hur tar du dig till skolan nu?

– Jag tog tåget innan men det kostar mycket att ta det hela tiden. Sedan så cyklar jag eller går och kan mina föräldrar skjutsa så tar jag den möjligheten.

Tycker du att det är fel av kommunen?

– Det är rätt dåligt, det är många som bor bara några meter från gränsen.

Hur ser du på argumentet med att det ska vara rättvist?

– Jag tycket att det är lite snålt. Det är inte vi som har valt att byta skola.

Eddie Nilsson bor några meter för nära sin nya skola och kan inte längre ta skolskjutsen som den som bor hundratalet meter längre bort kan. Gäller även om de ska åka från samma busshållplats. Foto: John Skoglund

Eddie Nilsson påtalar att han inte valt själv att flytta till annan skola.

– Det känns som att man inte kan göra mycket åt det.

Finns det några fördelar med att inte ha busskort?

– Man rör på sig innan skolan och blir lite lugnare på lektionerna. Med frisk luft så får man mer energi och piggnar till. Nackdelen är att det kan bli kallt och det är svårt att ta sig när det är mycket snö.

Emanuel Forsell, ordförande i nämnden för Förskola & Grundskola

Emanuel Forsell, ordförande i nämnden för Förskola & Grundskola mötte elevrådet under torsdagen.

Hur tyckte du att mötet var med elevrådet på Skårbyskolan?

– Jag tyckte det var jättebra, det var elever som var kunniga och pålästa vilket är väldigt roligt att möta. Vi höll inte med varandra om allting men det var en väldigt bra dialog.

Eleverna lyfter argumentet att de tycker att kommunen har bra finanser. De tycker att kommunen skulle kunna vara mer välvilliga att ge ungdomarna busskort, trots att förutsättningarna har ändrats.

– Jag förstår och respekterar att man kan tycka så men i grund och botten så handlar det om var vi vill lägga våra gemensamma resurser till. Jag tror och tycker att de pengarna gör större nytta på andra håll i verksamheten. Jag förstår att det kan kännas trist att cykla en regnig morgon, men tre eller fyra kilometer är en rimlig gräns.

I Anneberg var det många elever som tidigare hade en kort promenadväg till skolan. Nu är det över 40 minuter promenad till Björkris och Skårbyskolan och inget busskort får de.

Kommunen och Emanuel Forsell berättar att han tycker att elever ska ta sig till skolan med cykel och att föräldrar ska hjälpa barnen att skapa förutsättningar att de ska kunna använda cykel.

– Det är klart att det ska vara en likvärdig skola för alla och de ska inte göra skillnad från vilken socioekonomisk situation man kommer ifrån. Alla ska kunna ha likvärdiga möjligheter att kunna ta sig till skolan, det blir extraordinärt i detta fallet när de inte själva valt själva att byta skola. Den största gruppen som det kommer drabba är de nyanlända där det inte bara är att köpa en cykel och i många familjer gör ett par hundralappar en stor skillnad, säger Izabelle Jersby, lärare på Skårbyskolan i Kungsbacka.

Izabelle Jersby, lärare på Skårbyskolan. Foto: John Skoglund



TV-klipp och nyheter

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare
JOBB & PENGAR 2024-10-21 KL. 19:00
Premium

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare

Entreprenadföretaget har köpt tomt i Duvehed för 6,7 miljoner

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.