Kungsbacka kommun efterlyser nu årets kungsbackabor som vill ta cykeln till skolan eller jobbat minst tre gånger i veckan i vinter.
Detta är åttonde året i rad som Kungsbacka kommun deltar i projektet Vintercyklist. Projekten är ett samarbete med Västtrafik och i år deltar totalt 12 kommuner.
Genom projektet vill kommunen visa att cykeln är ett effektivt och bekvämt sätt att ta sig runt på under hela året.
– Vi vill öka det hållbara resandet i stort, säger Magnus Bengtsson, samordnare för projektet i Kungsbacka kommun.
Deltagare får reflexväst, vinterdäck och däckbyte. Löpande ska de rapportera till kommunen hur mycket de cyklar, men det ska vara minst tre dagar i veckan. Utöver det ska deltagarna även utvärdera projektet när det är klart.
– Förra årets rapport visar att 50 procent mådde bättre än när de inte cyklade. Nästan hälften kände sig piggare och var tredje var mindre stressad.
Kommunen brukar få in ungefär 75 ansökningar till de 25 platser som finns.
– Vi strävar efter att välja ut de som annars kör bil på vintern men som cyklar på sommaren. Då hoppas vi att de ska fortsätta cykla även nästa vinter. I en tidigare undersökning kan vi se att ungefär hälften gör det. 25 procent av dem har en närstående som också börjat cykla vintertid. Så det är någonting som smittar av sig.
Anmälan är öppen till och med den 24 september. För de utvalda pågår projektet sedan mellan den 1 december och den 29 februari.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.