NYHETER 2022-09-12 KL. 18:17

Kometkarriär leder troligen från Onsala till riksdagen

Av John Skoglund

Miljöpartiets Jan Riise blev involverad som politiker först 2014 och nu är det mycket troligt att resan går vidare till riksdagshuset i Stockholm.

Kometkarriär leder troligen från Onsala till riksdagen
Jan Riise väntar in slutresultatet från riksdagsvalet innan han kan packa trunken till äventyret på Riddarholmen. Foto: Arkivbild

Norra Halland får tag på Riise när han gör det där dagen efter jobbet som lokalpolitiker gör dagen efter val. Plockar ner och städar upp efter alla valaffischer. När frågan kommer upp om hur känslan skulle vara om att få äran att sätta sig bland de 349 personerna som styr landet är han tydlig med vad han skulle känna.
– Visst är det fantastiskt att vid 64 år ålder få ett av de finaste jobben och uppdragen man kan få. Jag skulle ta det sist i min yrkeskarriär och "peaka". Jag skulle verkligen vara stolt, säger Jan Riise som samtidigt vill vänta in slutresultatet innan han tar ut något i förskott.

Som Riise själv säger att matematiken med mandatfördelning i riksdagen är av den högre skolan, men troligen sitter han säker även om miljöpartiet skulle tappa ett eller till och med två mandat från de 18 som det ofärdiga resultatet visar.

Under de sex senaste åren har Jan Riise arbetat på Chalmers för att hitta nya områden att samarbeta, särskilt inom hållbar stadsutveckling. Hans 30 år i forskarvärlden hoppas han få användning av i riksdagen.
– Min dotter kan leva till år 2100 och det vi gör nu är för alla barns skull i framtiden, vi måste forma en värld som även de kan leva i, säger Jan Riise.
Han kommer aldrig flytta från Onsala utan berättar att han varit uppe på studiebesök i Stockholm och riksdagen och tycker det är bra ordnat för övernattning och leva där på veckorna.

Vad kan Kungsbacka dra för någon nytta av om du sitter i riksdagen?
– Vad kan Halland dra för någon nytta motsvarar Jan Riise och berättar vidare att man inte ska underskatta det även om vi är där för att representera Sverige. Den lokala kännedomen kommer vara värdefull.
Som exempel är trålgränsen vid fiske som önskas flyttas i Östersjön, det bör även ske i Kattegatt och möjligen hela vägen upp i Bohuslän.

Till nästa helg bör det vara helt klart hur många mandat de olika partierna får i riksdagen och då slutgiltligen få veta hur klippkortet på tåget ser ut för en färsk riksdagspolitiker.SENASTE TV-NYHETERNA

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Efterlyser fler unga röster i politiken
NYHETER 2022-09-24 KL. 15:30

Efterlyser fler unga röster i politiken

Fler nyheter