NYHETER 2022-01-28 KL. 07:00

Kärnkraftszon utökas – ny beredskap väntar för Kungsbacka

Av Christina Nordwall

Från den 1 juli gäller nya beredskapszoner om det skulle ske en olycka vid kärnkraftverket Ringhals. Det innebär att Kungsbacka tätort numera kommer att omfattas.
– Vi flyttar yttre beredskapsgränsen från 12 kilometer till 25 kilometer. Kungsbacka tätort ligger inom 29 kilometer men är med, säger Marcus Johansson, kriskommunikatör och beredskapshandläggare hos Länsstyrelsen i Hallands län.

Kärnkraftszon utökas – ny beredskap väntar för Kungsbacka
Ringhals. Arkivfoto

Det är regeringen som har beslutat om nya beredskaps- och planeringszoner för verksamheter med joniserande strålning i enlighet med förslag från Strålsäkerhetsmyndigheten.
De nya zonerna ska vara implementerade i beredskapsplaneringen senast den 1 juli 2022. När det gäller Ringhals kommer den inre beredskapszonen att ha en ungefärlig utsträckning på fem kilometer och den yttre med 25 kilometer.
– Vi har en hög beredskap i Sverige men vi behöver tänka om lite och modernisera vår beredskap. Bland annat har vi tagit med oss erfarenheter efter vad som hände i Japan och Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort beräkningar utifrån olika scenarion om vad som skulle kunna hända vid en kärnkraftsolycka, säger Marcus Johansson.

Handlar om skydd
Det handlar till exempel om hur man tänker kring evakuering av invånarna efter en kärnkraftsolycka.
– De som bor inom fem kilometer ska utrymmas men övriga ska vid en olycka gå in och hålla sig inomhus. Där handlar det inte så mycket om att utrymma utan mer om att skydda människor i deras bostäder.
Han menar att den strålning som eventuellt skulle komma ut från ett kärnkraftverk vid en olycka idag inte går att jämföra med till exempel Tjernobyl. Marcus Johansson menar att det finns större risk för konsekvenser efter till exempel ett farligt utsläpp än vid en kärnkraftsolycka. Och skulle det inträffa en olycka vid Ringhals är det inte akut farligt.
– Konsekvenserna är inte så akut farliga, det handlar om att minska risken för skador på sikt. Därför är skydd inomhus en bra åtgärd. När vi sedan kontrollerat strålningsnivåerna efter ett utsläpp är det enklare att avgöra om det räcker med att sanera eller om fler behöver utrymma. Det har vi lärt oss efter olyckan i Japan där de vidtog alldeles för kraftiga skyddsåtgärder. Bostäder har ett bra skydd mot radioaktivitet, utrymning kan ge fler problem än göra nytta, säger Marcus Johansson.

Hemberedskap
Rent konkret innebär de nya beredskapszonerna att alla som bor inom 25 kilometer från Ringhals kommer att få jodtabletter, en varningsmottagare och information.
– Det handlar också om att ha en ökad hemberedskap som mat, värme och vatten. Det gäller under alla kriser som till exempel nu under pandemin. Det finns också nya rekommendationer för vilka som ska ta jodtabletterna. Om man är över 40 år anser man att radioaktivt jod har såpass liten påverkan att det inte behövs. Undantaget är gravida i 40-årsåldern, säger Marcus Johansson.
Tidsplanen framåt är att ta hjälp av Kungsbacka kommun och räddningstjänsten med flera. Lagom till midsommar hoppas man att invånarna ska ha fått ta del av jodtabletter och information om vad det innebär att bo inom beredskapszonen.
– Vi vill skapa trygghet och tar fram planerna tillsammans med kommunen för att samhället ska kunna fungera så bra som möjligt om det skulle hända en kärnkraftsolycka, säger Marcus Johansson.
Idag bor 20 000 hallänningar inom Ringhals beredskapszoner, i framtiden kommer 120 000 att beröras av de olika skyddsåtgärderna. Då är inte turister medräknade.

Läs mer:
Frillesåsbor lugna trots beredskapszon
Läs mer:Fler tas med i krisberedskapenNya beredskapszoner från 1 juli 2022:
Kring kärnkraftverken i Forsmark, Simpevarp och Ringhals införs en inre beredskapszon med en ungefärlig utsträckning på fem kilometer och en yttre beredskapszon med en ungefärlig utsträckning på 25 kilometer. Planen för utrymning av allmänheten i beredskapszonerna ska möjliggöra att utrymning av den inre beredskapszonen kan prioriteras framför utrymning av den yttre. Kring kärnkraftverken införs även en planeringszon med en ungefärlig utsträckning på 100 kilometer. I planeringszonen ska det finnas en planering för utrymning som bygger på underlag från strålningsmätning av markbeläggningen, en planering för inomhusvistelse och en planering för begränsad extrautdelning av jodtabletter.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten


Storbråk på kroggatan
BLÅLJUS 2022-05-29 KL. 08:46

Storbråk på kroggatan

SENASTE TV-NYHETERNA

Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

Lerkil tog säsongens andra seger
FOTBOLL 2022-05-27 KL. 21:41

Lerkil tog säsongens andra seger

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2022-05-29 KL. 08:46
Storbråk på kroggatan
SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.