NYHETER 2023-02-23 KL. 12:45

Inga extra pengar till SFI för ukrainare

Av Johanna Simonsson

Kommunen kommer inte söka extra pengar till SFI-utbildningar för ukrainska flyktingar. Det stod klart efter att nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad haft sammanträde under onsdagen.
– Sammantaget så anser vi att vi redan erbjuder en fullgod möjlighet för att lära sig svenska, säger Axel Storckenfeldt (M), Ordförande i nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad.

Inga extra pengar till SFI för ukrainare
Axel Storckenfeldt (M) och Shabnam Zamani (S) är inte överens om hur flyktingar från Ukraina ska lära sig svenska.

Socialdemokraterna ville att kommunen skulle söka extra pengar från ESF-rådet eller andra möjliga finansiärer så att ukrainska flyktingar i Kungsbacka skulle få möjlighet att gå SFI-utbildning.
– Ukrainska flyktingar får lägre ersättningar än andra flyktingar och sämre förutsättningar. Samtidigt förväntas de arbeta men det är väldigt svårt att skaffa jobb i Sverige när man inte kan svenska. Det är därför helt nödvändigt att de får sfi-utbildning, säger Shabnam Zamani (S), initiativtagare till ärendet.

Hon säger också att flera andra kommuner redan har ansökt om extra medel.
– I Falkenberg och Hylte har man infört det och i Halmstad ska man införa det. Kungsbacka utmärker sig i regionen och vi borde helt klart ligga i framkant.

Förvaltningens linje
Förvaltningen klargjorde att personer som kommit till Sverige under massflyktsdirektivet inte har rätt till kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare, SFI enligt Skollagen. Vidare anser förvaltningen att ukrainska flyktingar i Kungsbacka idag redan erbjuds flera insatser som de anser är tillräckligt.

Nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad gick på förvaltningens linje och beslutade därmed under onsdagen att inte söka extra pengar för SFI.
– Vi har gjort bedömningen att vi sammantaget erbjuder en fullgod möjlighet för att lära sig svenska. Utöver "Svenska från dag ett" har vi språkcafeét på Bukärrsgården, där flera volontärer är före detta SFI-lärare. Vi är även med i ett samarbete med ESF-pengar redan med inriktning på språk och arbetsmarknadsinsatser i Göteborg. Vi har valt att göra det arbetet där eftersom det där finns en större arbetsmarknad. Resan till Göteborg ingår också.

Inte samma standard
Shabnam Zamani (S) tycker dock inte att de utbildningarna håller samma standard.
– SFI är längre och har en tydlig läroplan. Man kan inte jämföra de utbildningarna med sfi.
Axel Storckenfeldt (M) menar däremot att samtliga partier vill att ukrainare ska få så bra förutsättningar som möjligt att lära sig svenska men att de gjort olika bedömningar vad det innebär.
– Vi vill samma sak, men har gjort olika värderingar i vad kurserna innehåller. Vi tycker att detta är bättre lösningar än att söka pengar för just sfi.

Shabnam Zamani (S) är besviken över beslutet.
– Det är väldigt tråkigt att bara socialdemokraterna och vänstern röstade för. Detta skulle inte kosta någonting heller. Vad händer med alla de människorna som kommer till vår kommun som inte har möjlighet att lära sig svenska? Det man gör är att placera dem i fattigdom och utanförskap.SENASTE TV-NYHETERNA

Fängelse väntar efter knivhot på krogen
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:04
Premium

Fängelse väntar efter knivhot på krogen

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong
FAMILJ 2023-03-28 KL. 20:45
Premium

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong

Konflikt om kamera –
VÅRD 2023-03-28 KL. 19:00
Premium

Konflikt om kamera – "vill att mamma mår bra"

Inför avgörandet – värvar från rivalen
HANDBOLL 2023-03-28 KL. 16:22

Inför avgörandet – värvar från rivalen

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda
NYHETER 2023-03-28 KL. 14:45

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.