Hemtjänstplanering underkänns på nytt
Efter utbrett missnöje bland anställda provar hemtjänsten nya sätt att planera. Men en inspektion från Arbetsmiljöverket visar att stressen finns kvar. Däremot har kontinuiteten blivit bättre.
Norra Halland har flera gånger berättat om personalens missnöje med planeringsverktyget Intraphone. Det infördes i januari 2019 .
Norra Halland har flera gånger berättat om personalens missnöje med planeringsverktyget Intraphone. Det infördes i januari 2019 och tanken var att få bättre koll på hur tiden fördelades mellan olika hemtjänstinsatser. Men det visade sig snabbt att systemet var alldeles för stelbent, och att minutdisciplinen inte gav tillräckligt utrymme för att ta sig till de äldre. Resultatet blev att de gamla ibland fick för korta insatser, eller att personalen tvingades hoppa över pauser.
Larm om stress
Larmen om stress och misstag kom allt tätare, och kommunen tvingades till slut stänga av den automatiska så kallade ruttoptimeringen där systemet pusslade ihop turer och insatser. Det fick i stället skötas manuellt.
Men missnöjet steg igen under förra våren, och det kom flera anmälningar till Arbetsmiljöverket, som gjorde inspektion i hemtjänstområde Öster och Åsa/Frillesås och krävde svar på hur kommunen ska komma till rätta med problemet. Under sommaren gjorde Hedeområdet en liknande anmälan.
I höstas kom beslutet för Åsa/ Frillesås där Arbetsmiljöverket krävde
tillräcklig tid för hemtjänstmedarbetarnas arbetsuppgifter inklusive körtid, möjligheter till pauser i arbetet, och tid för dokumentation och hantering av larm.
Arbetsgivaren skulle också se till att det är tydligt för medarbetarna vilken tid som är avsatt för vilka uppgifter.
Kommunen menade i sitt svar att man redan till stor del åtgärdat problemet. Sedan i höstas testar man nämligen två sätt att lägga in mer luft i systemet.
För hälften av personalen har varje körtid fått två minuter extra med automatik, utöver den körtid som systemet räknat ut.
Den andra varianten innebär att det lagts in tre pausblock på tio minuter vardera på förmiddag, eftermiddag och kväll. Blocken kan användas för paus eller körtid.
Missnöjda
Men Arbetsmiljöverkets inspektör är inte nöjd. När man granskade anmälan från Hede, tog man med de nya försöken som underlag. Och det är inte tillräckligt bra, slår man fast. Nästan häflten av personalen är missnöjd.
Av de som prövat 2 minuters tillägg anser 45 % att körtiden inte är tillräcklig och av de som prövat 10 minuters tillägg anser 41 % att körtiden inte är tillräcklig.
När det gäller frågan om de hinner med sina arbetsuppgifter anger 23 % att de inte hinner med sina arbetsuppgifter. På frågan om de har tid att hjälpa en kollega anser 50 % av de som fått 2 minuters tillägg och 33 % av de som fått 10 minuters tillägg att det inte hinns med.
Detta visar att det, trots de genomförda förändringarna, finns brister både vad gäller tillräcklig körtid och tillräcklig insatstid hos brukare, konstaterar Arbetsmiljöverket.
Däremot har kontinuiteten blivit bättre, och samma personal kan oftare vara hos samma kund.
Verksamhetschef Ann-Helén Svensson, som är ansvarig för hemtjänsten, har inte hunnit sätta sig in i beslutet från Arbetsmiljöverket, men menar att man redan vidtagit ytterligare åtgärder sedan inspektionen i Hede-Älvsåker.
– Nu har vi tid på oss fram till 1 mars att svara, och vi kommer att jobba vidare fram till dess.
Om inte kommunen lyckas visa att man minskat stressen och löst planeringen hotar vite på 150 000 kronor.
Tidigare i NH:
Hemtjänsten hotas av vite
Läget bättre efter Intraphone-krisen
Högste chefen: "Jag visste att det var kris"