NYHETER 2021-10-05 KL. 19:00

Här dricker tonåringarna mest

Högstadieeleverna i Kullavik och Särö sticker ut när det gäller alkoholkonsumtionen. Nu har kommunen anlitat drogförebyggande från Öckerö för att minska ungas drickande.
– Jag vet inget område i Sverige som har så hög andel alkoholdrickande unga som Särö och Kullavik, säger drogförebyggaren Håkan Fransson.

Här dricker tonåringarna mest

TV-klipp och nyheterDagens unga dricker relativt lite alkohol. I alla fall om man jämför med 90-talet, då ungas drickande pikade, och början av 00-talet. Sedan dess har alkoholkonsumtionen drastiskt minskat och i dag har enbart runt 20 procent av landets högstadieelever druckit alkohol och 30 procent av niondeklassarna. Men bland högstadieeleverna i Särö och Kullavik ser det annorlunda ut. Där har runt 35 procent av högstadieeleverna druckit alkohol det senaste året och 50 procent av eleverna i årskurs nio.

– De flesta som går ut nian i dag har inte druckit alkohol. Jag tror att många föräldrar tänker att ja vi drack när vi var i den åldern, alla drack. Därför vill vi väcka dem med att andelen i Särö och Kullavik är oroväckande hög, säger Christine Hummelblad.

Hon är, precis som Håkan Fransson, drogförebyggare i Öckerö kommun. Håkan Fransson är grundare till den så kallade Öckerömetoden som halverade alkoholkonsumtionen bland Öckerös högstadieelever och som sedan har spridits till runt 20 kommuner runt om i Sverige. Nu har Kungsbacka kommun anlitat Håkan och Christine som tillsammans med Kungsbackas drogförebyggare Karin Lövgren ska arbeta med att implementera den även här.


Christine Hummelblad och Håkan Fransson är drogförebyggare i Öckerö kommun.


 

Unga dricker ofta


Första steget i metoden är att undersöka hur det faktiskt ligger till och det har man gjort genom enkäter bland högstadieeleverna på Kullaviksskolan, Fullriggaren Malevik och Särö skola. Det är från denna undersökning siffrorna över alkoholkonsumtionen i Särö/Kullavik kommer, vilket man har jämfört med snittet för de övriga skolorna man arbetat med. Det visade sig då alltså att Särö och Kullavik stack ut.

– Vi jobbar med 20 kommuner i hela landet, från i Norrland till Skåne och Åland. Man jag vet inget område i Sverige som har så hög andel alkoholdrickande unga som Särö och Kullavik, säger Håkan Fransson.

Eleverna på skolorna tycks också dricka oftare än genomsnittet. Bland de som har druckit alkohol uppger 14,4 procent att de dricker sig berusade två-tre gånger i månaden, och sju procent att de dricker en gång i veckan eller oftare. Det är nästan dubbelt så mycket som övriga kommuner. Det är också fler i Kullavik och Särö som uppger att de har kört moped eller A-traktor berusad eller åkt med en berusad förare.

– I välbärgade områden som Kullavik och Särö har många moppebilar och a-traktorer och drickandet ligger högt, säger Christine Hummelblad.

Dricks mer i välbärgade områden


Kullavik och Särö är två av Kungsbackas mer välbärgade områden och detta kan vara en bidragande faktor till att det dricks mer alkohol bland unga där. Det är nämligen inte helt ovanligt att det dricks mer alkohol i områden där mer pengar finns.

– Tar man Göteborg så dricker ungdomarna mest i Örgryte, Härlanda, Askim och minst i Biskopsgården. I Stockholm dricker de mest i Östermalm och minst i Rinkeby. Där föräldrarna har mest utbildning och mest pengar dricker barnen mer, säger Håkan Fransson

– De kanske har mer alkohol hemma och lättare att få tag på det, säger Christine Hummelblad.

Men någon fastslagen orsak finns inte. Fokuset nu är att minska ungas drickande. Öckerömetoden fokuserar mycket på att informera föräldrarna och få med dem på att det är nolltolerans som gäller.

– Vi vänder oss till vuxenvärlden. När föräldrarna är med på banan och medvetna blir det förändring. Många föräldrar är rädda för narkotika och hårda med tobak men ser lite mellan fingrarna när det gäller alkohol. De tänker att det är inte så farligt. Men vi ser ett tydligt samband mellan alkohol och narkotika. Man ska inte bagatellisera drickande, för de som dricker, snusar och röker är också de som använder narkotika, säger Christine Hummelblad.

– Om föräldrarna säger till barnet själva att den inte får dricka får det mer effekt än om vi säger det. Föräldrarna kan också göra det tillsammans med andra föräldrar, de kan skapa ett nätverk. Om en förälder ser grannens unge dricka kan de säga till. Jag tror att det kan fungera bra i Kullavik/Särö där många bor nära varandra och känner varandra, säger Håkan Fransson.

De ska göra en ny undersökning bland eleverna om ett år och hoppas då på ett mer positivt resultat.

– Vår förhoppning är att undersökningen under hösten 2022 ska visa att drickandet har minskat, säger Håkan Fransson.

Läs även:

Trenden har vänt - Kungsbackas unga dricker mer

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Premium | NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Therese tävlar i Yrkes-SM
NYHETER 2024-04-21 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | NYHETER 2024-04-21 KL. 13:00
Tasnim utvald som ungdomsledare för FN
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 17:55
Prinsen lever kungligt hemma hos Maria
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 17:00
Modevisning på äldreboende
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 14:40
Kungsbackaloppet i bilder

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

NYHETER 2024-04-21 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | NYHETER 2024-04-21 KL. 13:00
Tasnim utvald som ungdomsledare för FN

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Therese tävlar i Yrkes-SM
NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Premium

Therese tävlar i Yrkes-SM

Svårläkta sår i Innerstaden
BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Premium

Svårläkta sår i Innerstaden

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån
FAMILJ 2024-04-21 KL. 17:55
Premium

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån

I helgen ställer hon ut på Löftadalens folkhögskola

ISHOCKEY 2024-04-21 KL. 15:45
Premium

"Jag vill spela upp Hanhals i seriesystemet"

Flera tunga förlängningar – men ett frågetecken

Veckans rosor
NYHETER 2024-04-21 KL. 15:00

Veckans rosor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 17:30
Godaste äpplena får du med ympning
Premium | NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Therese tävlar i Yrkes-SM
Premium | SKOLA 2024-04-22 KL. 13:30
Kungsbacka dominerade på Teknikåttan
Premium | SPORT 2024-04-22 KL. 12:16
NH sammanfattar sporthelgen
Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Svårläkta sår i Innerstaden
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-22 KL. 10:53
Albin Lee Meldau på ny turné

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.