Halland sämst i landet – på grannsämja
Av Elisabeth Däljemar
Blekingar och gotlänningar älskar dem. Men vi hallänningar förhåller oss skeptiska. Faktum är, att Halland är det län i Sverige där vi tycker allra minst om våra grannar.
De flesta svenskar är tämligen förtjusta i sina grannar. Det gäller dock inte oss hallänningar. (Foto:Pixabay)
Det är Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som inför Grannens dag 31 oktober bett opinionsinstitutet Sifo ta tempen på svenskarnas grannrelationer.
Undersökningen visar att Blekinge är det län där grannsämjan är allra bäst. Närmare 90 procent av blekingarna uppger att de i hög eller ganska hög utsträckning tycker om sina grannar. 80 procent av svenskarna i gemen säger detsamma.
Vi hallänningar är däremot mer skeptiskt inställda till våra närboende. Här tycker hela 20 procent ganska eller mycket illa om sina grannar. Bara 78 procent säger sig tycka om sina närboende. Av dessa är 22 procent mycket förtjusta i sina grannar, medan 56 procent bara är ganska nöjda med sina närboende.
På många håll har grannsämjan förbättrats under pandemin. Jämfört med liknande undersökningar som gjorts före pandemin visar årets kartläggning att andelen svenskar som tycker om sina grannar ökat med ungefär 3 procent.
Det ser även ut som om vi tenderar att bli mer positivt inställda till våra närboende, ju äldre vi blir.
Medan hela 88 procent av Sveriges 95-79-åringar säger sig tycka om sina grannar, uppger endas 69 procent av svenskarna i åldrarna 18-29 år att de gillar sina.
– Under pandemin har många i Halland spenderat mer tid i hemmet och hjälpts åt för att klara vardagen. Förhoppningsvis kan det leda till att fler ser värdet av en god grannsämja – även nu när samhället återgår till ett mer normalt läge, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Att god grannsämja är att föredra framför dålig är nog de allra flesta beredda att skriva under på. Men faktum är att grannsämjan kan ha större betydelse än så.
– God sammanhållning bland grannar ökar trivseln och tryggheten där vi bor. Det kan också öka intresset för en bostad som är till salu. För att få en god bild av sitt framtida boende är ett bra tips att prata med fastighetsmäklaren och möjliga framtida grannar om deras intryck av området, säger Marcus Svanberg.
Grannens dag grundades år 2000 i Köping, av journalisten Kenneth Eneroth, som genom sitt initiativ ville hylla sin egen regions alla goda grannar. Numera firas Grannens dag i hela landet, den 31 oktober.
Här är invånarna minst förtjusta i sina grannar:
1. Halland
2. Dalarna
3. Värmland
4. Kronoberg
5. Kalmar
Här är invånarna mest förtjusta i sina grannar:
1. Blekinge
2. Gotland
3. Jämtland
4. Västernorrland
5. Stockholms län
Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Sifo