Halland klarar inte miljömål
Av Kristian Alm
Inget av Hallands miljömål har en positiv utvecklingstrend. För flera mål går det åt fel håll. Men energikrisen kan hjälpa till att ta språng i hållbarhetsarbetet. Det konstaterar länsstyrelsen i Halland i sin årliga miljöutvärdering.
Genrebild: Pixabay
Miljöarbetet i Sverige har delats in i sexton delmål, och varje region ska redovisa hur arbetet går. I tre av fallen gör Halland ingen regional bedömning (strålning, ozonskikt och utsläpp av klimatgaser).
För de övriga 13 ser man ingen förbättring, och i fyra av målen till och med en sämre situation än förra året.
En gemensam nämnare att trycket från samhället ger en negativ påverkan. Det gäller till exempel våtmarker där gamla utdikningar ger en negativ utveckling trots stora satsningar.
Att Hallands befolkning ökar innebär att den tätortsnära naturen, bit för bit, exploateras. Här har kommunerna ett stort ansvar att göra avvägningar i samhällsplaneringen, konstaterar länsstyrelsen i sin rapport.
En stor utmaning i Halland är liksom tidigare transportsektorn. Klimatgasutsläppen behöver minska betydligt snabbare och det behövs kraftigare styrmedel för att snabbt fasa ut fossila bränslen och få till en klimatsmart konsumtion.
Allt är inte mörkt. Länsstyrelsen noterar många positiva satsningar i de olika kommunerna. I Kungsbacka serveras endast svenskt spannmål och minst 90 procent svenskt kött i verksamheterna. Arbetet mot att bli en giftfri kommunen med färre kemikalier i arbetet lyfts också fram.
Så goda exempel finns – men omställningen går för långsamt.
Fakta delmålHav i balans (försämrat)
Myllrande våtmarker (försämrat)
Levande skogar (försämrat)
Rikt växt och djurliv (försämrat)
Rikt odlingslandskap (oförändrat)
God bebyggd miljö (oförändrat)
Frisk luft (oförändrat)
Försurning (oförändrat)
Giftfri miljö (oförändrat)
Övergödning (oförändrat)
Levande vattendrag (oförändrat)
Grundvatten (oförändrat)
Utsläpp miljögaser (ingen bedömning)
Ozonskikt (ingen bedömning
Strålning (ingen bedömning)