NYHETER 2023-02-03 KL. 16:30

Gymnasieeleverna fick lyssna till näringslivet

Av Anton Lorentzson

Under förmiddagen på torsdagen hade ekonomieleverna i årskurs 1 på Elof Lindälv en arbetsmarknadsdag. Tio föreläsare delade med sig av sina resor och sina erfarenheter av arbetslivet.
– Ett sätt för eleverna att se hur verkligheten ser ut och att det finns olika vägar att ta, säger läraren Christopher Skingley.

Gymnasieeleverna fick lyssna till näringslivet
Ekonomieleverna i årskurs 1 hade en arbetsmarknadsdag under torsdagen. De fick lyssna på föreläsare som berättade om sina resor och erfarenheter i arbetslivet. Foto: Anton Lorentzson

Det var en förmiddag späckad med föreläsningar för eleverna. Föreläsarna kom från olika företag och yrkeskategorier och varje klass fick lyssna på föreläsningar under två pass. En av klasserna lyssnade till Robert Samuelsson och Joacim Samuelsson från Devise under det andra passet.
– Dagen hittills har gett väldigt mycket inspiration till hur man kan tänka när man har pluggat klart. Det är bra att få med sig lite tankar från folk som är ute i arbetslivet och höra hur de har gjort för att ta sig dit de är idag, säger Axel Brattén Söderström.


Axel Brattén Söderström och Olle Rehnstrand tyckte att dagen bjöd på mycket inspiration och tankar. Foto: Anton Lorentzson


Klasskamraten Olle Rehnstrand fyller i:
– Man får lite mer aning om vad man vill göra i framtiden, och framförallt att hålla många dörrar öppna. Då blir det enklare att hitta det man vill och tycker är roligt, säger han.
Vad tar ni med er för tips?
– Att vara med på lektionerna och inte stänga några dörrar. Sen också att det är okej att ta ett sabbatsår eller två, innan man pluggar vidare, om man är skoltrött, säger Axel.
– Om man inte pluggar vidare direkt efter gymnasiet så är det inte kört. Det är okej att ta en paus om man känner för det, säger Olle.

Juridikläraren Christopher Skingley är en av de som anordnat dagen. Syftet är att motivera eleverna inför den framtida arbetsmarknaden.
– När man går på gymnasiet vet man inte alltid vad man vill göra. Att föra in näringslivet i skolan blir ett sätt för eleverna att se hur verkligheten ser ut och att det finns olika vägar att ta. Det är liksom inte kört för att du inte har toppbetyg i gymnasiet, säger han.


Christopher Skingley är juridiklärare på Elof Lindälvsgymnasiet och är en av dem som anordnat arbetsmarknadsdagen. Foto: Anton Lorentzson


Nästa vecka väntar ett val för eleverna. De ska välja inriktning inom ekonomiprogrammet. Antingen väljer de ekonomi-ekonomi eller ekonomi-juridik.
– Det kan bli mycket ångest kring ett sådant val. Så vi gör också detta nu för att vi vill ta bort det där ångestfyllda. Det valet kommer inte påverka hela livet. Jag tror det är skitbra att de får prata med människor som jobbar där ute, säger Christopher Skingley.

Det sista passet hölls i aulan. Där fick eleverna lyssna på Ellinor Filipsson, näringslivschef i kommunen, Patrik Hellberg, förvaltningschef för gymnasium och arbetsmarknad, och Annie Petersson, studie- och yrkesvägledare.
SENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-04-02 KL. 12:42
En offensiv defensiv gav utdelning
Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.