NYHETER 2023-02-03 KL. 16:30

Gymnasieeleverna fick lyssna till näringslivet

Av Anton Lorentzson

Under förmiddagen på torsdagen hade ekonomieleverna i årskurs 1 på Elof Lindälv en arbetsmarknadsdag. Tio föreläsare delade med sig av sina resor och sina erfarenheter av arbetslivet.
– Ett sätt för eleverna att se hur verkligheten ser ut och att det finns olika vägar att ta, säger läraren Christopher Skingley.

Gymnasieeleverna fick lyssna till näringslivet
Ekonomieleverna i årskurs 1 hade en arbetsmarknadsdag under torsdagen. De fick lyssna på föreläsare som berättade om sina resor och erfarenheter i arbetslivet. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

Det var en förmiddag späckad med föreläsningar för eleverna. Föreläsarna kom från olika företag och yrkeskategorier och varje klass fick lyssna på föreläsningar under två pass. En av klasserna lyssnade till Robert Samuelsson och Joacim Samuelsson från Devise under det andra passet.
– Dagen hittills har gett väldigt mycket inspiration till hur man kan tänka när man har pluggat klart. Det är bra att få med sig lite tankar från folk som är ute i arbetslivet och höra hur de har gjort för att ta sig dit de är idag, säger Axel Brattén Söderström.


Axel Brattén Söderström och Olle Rehnstrand tyckte att dagen bjöd på mycket inspiration och tankar. Foto: Anton Lorentzson


Klasskamraten Olle Rehnstrand fyller i:
– Man får lite mer aning om vad man vill göra i framtiden, och framförallt att hålla många dörrar öppna. Då blir det enklare att hitta det man vill och tycker är roligt, säger han.
Vad tar ni med er för tips?
– Att vara med på lektionerna och inte stänga några dörrar. Sen också att det är okej att ta ett sabbatsår eller två, innan man pluggar vidare, om man är skoltrött, säger Axel.
– Om man inte pluggar vidare direkt efter gymnasiet så är det inte kört. Det är okej att ta en paus om man känner för det, säger Olle.

Juridikläraren Christopher Skingley är en av de som anordnat dagen. Syftet är att motivera eleverna inför den framtida arbetsmarknaden.
– När man går på gymnasiet vet man inte alltid vad man vill göra. Att föra in näringslivet i skolan blir ett sätt för eleverna att se hur verkligheten ser ut och att det finns olika vägar att ta. Det är liksom inte kört för att du inte har toppbetyg i gymnasiet, säger han.


Christopher Skingley är juridiklärare på Elof Lindälvsgymnasiet och är en av dem som anordnat arbetsmarknadsdagen. Foto: Anton Lorentzson


Nästa vecka väntar ett val för eleverna. De ska välja inriktning inom ekonomiprogrammet. Antingen väljer de ekonomi-ekonomi eller ekonomi-juridik.
– Det kan bli mycket ångest kring ett sådant val. Så vi gör också detta nu för att vi vill ta bort det där ångestfyllda. Det valet kommer inte påverka hela livet. Jag tror det är skitbra att de får prata med människor som jobbar där ute, säger Christopher Skingley.

Det sista passet hölls i aulan. Där fick eleverna lyssna på Ellinor Filipsson, näringslivschef i kommunen, Patrik Hellberg, förvaltningschef för gymnasium och arbetsmarknad, och Annie Petersson, studie- och yrkesvägledare.



Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.