Mikael och Liselott Jönsson har bott i huset på Bröndomevägen i tio år. Utsikten över åkermarkerna har varit gemytlig och är en av anledningarna till att de trivs så bra. Men utsikten bytts snart ut. En fem hektar stor solcellspark planeras nämligen precis på andra sidan vägen. Paret, och de andra grannarna, har inte fått någon information.
– Hela vår utsikt kommer bli solpaneler, säger Mikael Jönsson.
Den 27 februari i år lämnade företaget Vallda Solenergi in en anmälan om samråd till Länsstyrelsen. Anmälan gällde anläggande av en fem hektar stor solcellspark i Bröndome i Vallda. Marken ägs av en markägare i trakten och arrenderas ut till företaget. Den 12 maj kom ett beslut av Länsstyrelsen som godkände anläggandet av solcellsparken. De direkt berörda grannare visste dock ingenting om detta.
– Vi läste en kortis om att det planerades, i Norra Halland i mars, och tänkte att det skulle komma någon form av information om när det skulle vara på g och vad man som boende kunde göra åt det. Sen träffade vi en granne som säger att det redan är beslutat och klart. Ingen här omkring visste något och alla är minst sagt irriterade, säger Mikael.
– Vi har inte fått något överhuvudtaget. Inga brev och ingenting. En granne hade fått nys om Länsstyrelsens beslut och har skickat in en överklagan. Hade han inte gjort det så hade vi inte haft en susning. Då hade vi vaknat en dag om typ tre månader och så hade det börjat byggas bara, fyller Liselott i.
Deras utsikt över de fyra åkrarna där solcellsparken planeras är synlig från merparten av rummen i huset. De flesta husen i området kommer att se de 7 500 solpanelerna som ska sättas upp, men vissa blir mer drabbade än andra.
– Grannarna ner på gatan satsade på en ny fin altan på framsidan som stod klar förra året. Utsikten är underbar när man sitter där, men den kommer ju försvinna nu och bara bli solpaneler. De får skynda sig att njuta, säger Liselott.
– De längst bort flyttade in för två månader sedan och visste ju inget om detta. Hade de köpt om de vetat om detta?, frågar sig Mikael.
Bristen på information och ändringen av utsikt är det som väcker irritationen mest av allt. Men de är också oroade över åkrarnas djurliv och hur värdet på deras hus kommer att förändras.
– Det är ett rikt djurliv på åkrarna med bland annat älgstråk och häckande tranor. I princip hela området är strandskyddat också, säger Liselott.
– Det finns också beslut om att Bröndomedalen ska bevaras som den är, för djurliv och mångfald. Det är en unik miljö. Dessutom lär det ju bli en värdeminskning på huset också, man köper ju utsikt också liksom, menar Mikael.
Paret tycker inte att solcellsparker är dåligt, snarare tvärtom. Men de tycker att det bör finnas bättre platser att anlägga en park på.
– Anlägg på åkrar som inte ligger nära bebyggelse. Man borde kunna lösa det här på ett bättre sätt, tycker Mikael.
I Länsstyrelsens beslut står det att läsa att ärendet har remitterats till Kungsbacka kommun, som dock inte yttrat sig i frågan.
– Varför de inte återkommit i frågan vet jag inte. Orkar de inte, eller tycker de att det låter för bra med mycket solenergi i Kungsbacka? Man undrar ju, säger Liselott.
Parken planeras att uppföras med start den 1 september i år. Vidare i beslutet står det att parken beräknas ha en livslängd på 35 år och att den sedan ska demonteras.
– De kallar de för semipermanent solpark. Men 35 år är rätt länge och vi hinner väl dö innan det är borttaget, suckar Mikael.
En granne till Mikael och Liselott stannar till med sin bil. Han heter Carl-Martin Wijk och har bott i området hela sitt liv. Han visste inget heller och är inte nöjd.
– Väljer man att bo i den här miljön så vill man inte ha ett svart hav som utsikt, säger han.
– Du ser ju. Det är inte bara han heller, alla är förbannade på detta häromkring, säger Mikael.
Engagerade politikern Peter Wesley är trogen Bukärr och Särö
Följ serien om ekonomi i livets viktiga skeden
Följ vår serie om ekonomi i livets viktiga skeden
Förlandabon gillar att hjälpa kunderna
I somras lämnade hon skolan. Nu är 22-åriga Ninni Falk redo att spela superhjälte i sin största roll hittills. Föreställningen kommer att spelas ett antal gånger i bland annat Kungsbacka under våren.