NYHETER 2019-11-17 KL. 16:01

Gott om frågor till känd författare

Frågorna smattrade i klassrummet när eleverna fick chansen att träffa en riktig författare.

Gott om frågor till känd författare

Under ett besök på Hedeskolan berättade Ann-Charlotte Ekensten om vilka ingredienser som behövs för att skriva en bok. – Jag älskar ord därför ville jag bli författare, säger hon.   Ann-Charlotte Ekensten som skrivit 41 böcker, bland annat serierna om Djurdoktorn och Tyras husvagn, berättade för eleverna om hur man får idéer. Hon brukar tjuvlyssna på andra, läsa tidningar och böcker, använda egna upplevelser och sedan lägga till en hel del fantasi. – Jag gillar till exempel att campa och när jag skriver använder jag sådant som jag har varit med om och plussar på med fantasi, säger hon. Författaren, vars böcker ingår i genren lättläst, skriver både skönlitterära böcker och faktaböcker. – Det är skillnad! I en skönlitterär bok får jag ”ljuga” och hitta på vad jag vill. I en faktabok måste allt vara rätt och riktigt och innan jag skriver gör jag intervjuer och läser på. Ann-Charlotte skriver sina böcker på dator och har alltid med sig ett anteckningsblock ifall det skulle dyka upp en idé. Hon samlar också på nyheter som kan användas som bokuppslag. – Idéen till boken Rädda pandan fick jag till exempel när jag lyssnade på nyheterna på radio, säger Ann-Charlotte Ekensten. Hon berättade också hur själva skrivprocessen går till. – Det tar ungefär en månad att skriva en bok. Då skriver jag om manus flera gånger och skickar sedan till förlaget. De har synpunkter och skickar tillbaka. När det är klart gör en illustratör bilder till boken eller så använder jag fotografier.


Roligt jobb


Flera av eleverna i klassen på Hedeskolan har själva planer på att bli författare när de blir stora. Det berättade de för Ann-Charlotte. – Detta är det roligaste jobbet jag haft men också det svåraste. Det är också ett ganska ensamt jobb därför är det roligt att göra sådana här besök, säger hon och delade med sig av fler tips. – Det ska finnas med en person i boken som vill något väldigt mycket men som inte får det och sedan ska det finnas en lösning.   Efter en timme var det dags att avrunda författarbesöket och eleverna verkade ha fått svar på de flesta av sina frågor. – Vi har lånat Ann-Charlottes böcker på biblioteket och många har dem hemma. Barnen har varit jättepositiva inför besöket och tycker det är spännande att möta en riktig författare, säger Frida Almqvist, lärare för årskurs 2 blå. Hon menar att ett sådant här besök är ett sätt att belysa hur viktigt det är att läsa. – Läsning är viktigt och kan ge inspiration på många sätt. Det är också något man måste klara i alla ämnen. Det är skillnad på ordförrådet hos en 16-åring som blivit läst för och en som inte blivit det. Därför är det viktigt att ha textsamtal och läsa böcker för sina barn, säger Frida Almqvist. Läs mer i Norra Halland 15/11–19.

Hemtjänsten fick pris
NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Premium

Hemtjänsten fick pris

Andra gången gillt för Vallda hemtjänst

SENASTE TV-NYHETERNA

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri
NYHETER 2023-02-07 KL. 14:00

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian
SPORT 2023-02-07 KL. 11:50

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier
DEBATT 2023-02-07 KL. 10:30

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott
NYHETER 2023-02-07 KL. 08:00

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet:
BANDY 2023-02-06 KL. 21:40

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet: "Löjligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-02-07 KL. 20:31
Efter pulveriseringen: "Speciell match"
Premium | NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Hemtjänsten fick pris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

När familjen Jarny blev tillfrågade att delta i E.ON:s energiexperiment tvekade de inte en sekund. Pappa Jarny är belåten: ”Måste ju vara nåt slags rekord”.