NYHETER 2021-11-16 KL. 06:40

Gatubelysningen undermålig - kräver dyr upprustning

Av Julia Sandsten Vikberg

Trafikverket håller på att ta över ansvaret för gatubelysning på statliga vägar runt om i Sverige. Men majoriteten av belysningen i Kungsbacka håller inte den standard som myndigheten kräver för ett övertagande och behöver därför rustas upp. Prislappen beräknas landa på 100 miljoner kronor.

Gatubelysningen undermålig - kräver dyr upprustning
Gatubelysningen längs statliga vägar i Kungsbacka håller inte måttet för att Trafikverket ska vilja ta tillbaka ansvaret för den. Foto: Akrivbild Norra Halland

TV-klipp och nyheter

På 90-talet lämnade Trafikverket över delar av belysningen på statliga vägar till kommunerna. För Kungsbackas del har det inneburit att man i dag cirka 1800 stolpar, 1000 armaturer och cirka 94 000 meter ledningar utefter statliga vägar. Nu har Trafikverket påbörjat en process med att ta tillbaka ansvaret för belysningen på de här vägarna från kommunerna igen och myndigheten har att man planerar att ta över belysningen inom Kungsbacka kommun om 10 till 15 år. Men Trafikverket ställer krav på belysningen som övertas – den ska ha minst 50 procents livslängd kvar, annars krävs en upprustning. Majoriteten av belysningen som finns i Kungsbacka lever inte upp till detta kriterium.
– I Kungsbacka är en hel del av belysningen för gammal, den har inte 50 procent av livslängden kvar. Men bara för att den inte har 50 procent kvar av livslängden innebär det inte att den behöver bytas ut, men det behöver den göras nu om Trafikverket ska ta över den, säger Ola Hamberg, tillförordnad chef för teknikförvaltningen.

För att Trafikverket ska ta över kommunens belysning på statliga väger krävs alltså att den byts ut eller rustas upp. Men detta blir dyrt. Enligt en grov uppskattning av kostnaden som teknikförvaltningen har gjort kommer det kosta totalt 100 miljoner kronor.
– För att sätta det i perspektiv har vi totalt sett 80 miljoner kronor för våra investeringar inom verksamhetsområdet Trafik och Utemiljö, vilket innefattar gator, vägar, broar, torg, parker, lekplatser, trygghetsåtgärder etcetera i kommunal regi, säger Ola Hamberg.
Detta innebär att teknikförvaltningen behöver lägga ytterligare tio miljoner kronor extra per år, utöver de 10 miljoner de i dag lägger på belysning, om de ska kunna rusta upp belysningen på statliga vägar inom tio år. Kostnaden för belysning skulle alltså fördubblas.
Varför har belysningen inte rustats upp tidigare?
– Belysningen har rustats upp kontinuerligt med de medel som har avsatts till det. Vi har jobbat med belysningsfrågan, men behöver göra det mer, säger Ola Hamberg.




TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Unga erbjuds pengar för bilder – eller se sexakt
NYHETER 2024-03-26 KL. 19:00
Premium

Unga erbjuds pengar för bilder – eller se sexakt

”Jag tror att alla någon gång har stött på sådant här”

Stjärnduon inför avgörandet – går för seger
HANDBOLL 2024-03-26 KL. 18:00
Premium

Stjärnduon inför avgörandet – går för seger

"En väldigt viktig match för Aranäs framtid"

Fler nyheter