NYHETER 2023-01-09 KL. 18:00

Fyraårigt medborgarlöfte påskrivet

Av John Skoglund

Det är ett tredelat löfte. Barn och ungas brottsutsatthet, trygga beteenden i trafiken och det helt nya löftet – tillsammans med näringslivet mot brott och otrygghet.

Fyraårigt medborgarlöfte påskrivet
Ungdomar ska kunna röra sig på stan och känna sig mer trygga, ett av flera löften Krister Adolfsson och Malin Aronsson skrev under på. Foto: John Skoglund

Polischef Krister Adolfsson och kommundirektör Malin Aronsson skrev under måndagen på det nya medborgarlöftet som ska gälla under de närmaste fyra åren i Kungsbacka kommun. Det senaste medborgarlöftet som precis gått ut var under två år mellan 2021–2022.
– Det är en lång tid med fyra år, det är för att vi ska kunna ha en långsiktighet. Vi ska kunna jobba mer operativt och aktivt och kommer kommunicera ut under åren istället för att ha en produkt som bara sträcker sig under ett eller två år. Jag tror att upplevelsen av att det kommer ses som mer "verkstad" säger kommunpolis Jenny Sjöström.

Det förekommer hot och brott mellan ungdomar, speciellt runt Badhusparken, Resecentrum och Fyren tas som sämre exempel på platser i kommunen. Nationellt har siffrorna nästan fördubblats när det gäller rån och brott mot unga.
– Tittar man på Kungsbacka så har siffrorna gått upp men är ändå ganska få fall. Men ett eller två rån är ändå för mycket, säger Jenny Sjöström och förklarar vidare att det här är unga som rånar jämnåriga och det har ökat de senaste åren.

Löfte nummer två på listan handlar om att det ska vara trygga beteenden i trafiken och även där sätts ungdomen i fokus.
– Här har vi då våra ungdomar igen med A-traktorer och motorburen ungdom. Men det finns ju även andra som kör bil såklart. Det gäller många olika beteenden som mobiltelefonanvändning, blinkers och nykterhet, exemplifierar Jenny Sjöström och berättar att där har polisen själva en stor del med deras kontroll av förare och fordon.

Nytt löfte mellan 2023–2026 är att kommunen och polisen ska jobba tillsammans med näringslivet mot brott och otrygghet.
– Det som jag tycker är väldigt positivt med det här medborgarlöftet är att vi får med näringslivet i det här. Då pratar jag inte bara om industriområden utan även om inlandet. Lantbruken och åkerier, de är mer brottsutsatta idag och där finns en hel del att göra. En modell av grannsamverkan mellan företag med mycket information till lantbrukarna. När jag jobbade i södra Halland hade vi något som hette gårdsvandringar där vi samlade lantbrukarna för att gemensamt gå genom de förbättringar som kan göras för att motverka brott. Landsbygden är mer brottsutsatt nu, säger Krister Adolfsson, polischef i Kungsbacka.BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
Premium

"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"

Hemtjänsten fick pris
NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Premium

Hemtjänsten fick pris

Andra gången gillt för Vallda hemtjänst

SENASTE TV-NYHETERNA

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri
NYHETER 2023-02-07 KL. 14:00

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian
SPORT 2023-02-07 KL. 11:50

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier
DEBATT 2023-02-07 KL. 10:30

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott
NYHETER 2023-02-07 KL. 08:00

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet:
BANDY 2023-02-06 KL. 21:40

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet: "Löjligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"
Premium | SPORT 2023-02-07 KL. 20:31
Efter pulveriseringen: "Speciell match"
Premium | NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Hemtjänsten fick pris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

När familjen Jarny blev tillfrågade att delta i E.ON:s energiexperiment tvekade de inte en sekund. Pappa Jarny är belåten: ”Måste ju vara nåt slags rekord”.