Nöjda avslutare: Kaj Sand (Arbetsförmedlingen) Lars Kjellgren, Kent Ask (Arbetsförmedlingen), Lennart Kullbo, och Nedo Mitrovic.
Efter 14 år läggs projektet klassmorfar ner. Detta på grund av positiv trend på arbetsmarknaden.
”Vi har varit bäst i riket” säger initiativtagaren Lennart Kullbo.”
Närmare 340 arbetssökande har sedan starten 2004 fått en nystart tack vare projektet Klassmorfar/mormor som drogs igång i syfte att hjälpa långtidsarbetslösa. Men nu avslutas projektet.
– När vi startade 2004 befann vi oss i lågkonjunktur, och många arbetslösa i 55-årsåldern och uppåt hade svårt att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. Men idag är siffrorna mycket bättre, så det finns helt enkelt inte underlag längre, säger Lennart Kullbo som dock är mycket nöjd.
Tillsammans med projektkollegorna Nedo Mitrovic och Lars Kjellgren har han drivit en satsning som fallit väldigt väl ut. De som antagit utmaningen har fått utbildning i såväl teori som praktik. I stort sett det mesta utom pedagogik menar Lennart Kullbo.
– Det har gett människor en möjlighet att komma tillbaka in i arbetslivet, och dessutom till en väldigt uppskattad roll på skolorna där de har kunnat avlasta lärarna och blivit ett viktigt inslag för barnen om de behövt någon att prata med när lärarna inte haft tid, säger han.
Nedo Mitrovic, som tidigare arbetade på Arbetsförmedlingen innan han gick in i projektet, fyller i:
– Dessutom har det blivit ett avstamp till andra jobb. Många har vidareutbildat sig inom pedagogik, andra har fått jobb inom helt andra branscher tack vare att de kommit igång med detta, säger han.
På plats finns även Kent Ask från Arbetsförmedlingen. Han bekräftar framgången.
– Ja jag kan intyga detta. Det har varit ett väldigt högt genomflöde, och vi har kunnat ge folk som vi tidigare har haft svårt att hitta något till ett nytt jobb.
Projektet har inkluderat hela Halland, och Lars Kjellgren som var med från starten kan berätta om goda resultat i flera avseenden. Något han tycker att landets rikspolitiker borde titta närmare på.
– Inte minst har det varit lyckat som ett sätt att jobba med integration. Det finns inget bättre sätt att lära sig språk. Jag blir bekymrad när jag hör våra politiker prata om att vi måste få in mer folk i skolan och att ingenting görs, men visst gör vi det, det är ju det vi har gjort här med lyckat resultat. Sen måste det till mentorer, och det är viktigt att de som kommit in fått vara med i kvalitetsarbete, säger han.
Projektet fick 2007 Vattenfalls- och Fryshusets Eldsjälspris. När det nu avslutas jobbar fortfarande 25 personer som klassmorfar eller klassmormor utspridda på 15 olika skolor, privata som kommunala.
– Man måste våga pröva sådana här saker. Vi har fått ut 100-tals människor i arbetslivet. Men det måste finnas eldsjälar, avslutar Lars Kjellgren.
Men lokala profilen missar tisdagens tv-framträdande
Har försökt få IOP med praktikanter i flera år
"Folk släpper sina matkassar och ler och skrattar"
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.