NYHETER 2021-09-29 KL. 20:00

Fortsatt hemarbete på flera arbetsplatser

Rekommendationen om hemarbete tas bort i dag och arbetsgivarna verkar väl förberedda. Mycket talar för att hemarbete kommer att fortsätta i någon form för många.

Fortsatt hemarbete på flera arbetsplatser

– Vi har tänkt länge kring det här, och var förberedda oavsett när rekommendationen om hemarbete skulle upphöra, säger Jesper Edlind, HR-chef på Kungsbacka kommun.

– Vi ser många fördelar med hemarbete, och vi tänker ta vara på de bra bitarna.

Jesper Edlind vill inte ha ett system med ett visst antal dagar hemma, lika för alla, utan istället blir det enheterna själva som får avgör hur upplägget ska vara.

– Det är svårt att fatta centrala beslut. Cheferna får ha en dialog med de anställda som kan jobba hemma och komma fram till bra lösningar. Det kommer att se olika ut, det viktiga är att behålla en god arbetsmiljö.

Han tror att antalet resor kommer att minska, jämfört med hur det såg ut före pandemin. Istället blir det även fortsättningsvis fler möten över exempelvis Teams och Zoom.

Undersökning i våras


Hittills har man konstaterat att arbetsuppgifter som innebär samarbete har fungerat något sämre på distans, medan mer utredande arbete fungerar väl så bra och effektivt hemma.

I våras genomförde kommunen en undersökning där anställda som arbetat på distans under pandemin fick uttala sig. Resultatet var bland annat att de anställda fick en bättre balans mellan fritid och arbete, fick en större digital kompetens samt hade lärt sig använda digitala hjälpmedel bättre. De negativa aspekterna i hemarbetet var att samarbetet mellan kollegor blivit sämre, samt att den fysiska aktiviteten har gått ner.

– Jag tycker det är väldigt spännande att det har fungerat så pass bra, med tanke på att vi på väldigt kort tid fick beordra folk att jobba hemifrån. Det är ett nytt arbetsliv som skapats och det är spännande, säger Jesper Edlind.

Hur det från i dag frivilliga hemarbetet fungerar ska utvärderas i februari.

Flexibelt på Aranäs


På fastighetsbolaget Aranäs hälsar man nu sina medarbetare välkomna tillbaka till jobbet, från och med i dag.

– Vi kommer fortsatt att erbjuda en flexibilitet som innebär att de vars arbetsuppgifter tillåter, har möjlighet att fortsatt arbeta hemifrån två dagar i veckan om de så önskar, skriver Jessica Wikestam, marknads och kommunikationschef på Aranäs, i ett mejl.

–  Och vi är samtidigt noga med att kommunicera att alla måste stanna hemma vid förkylningssymptom eller om någon i familjen är sjuk i covid-19.

 

 

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.