NYHETER 2021-12-22 KL. 08:10

Företagare får fängelse och näringsförbud

Av Elisabeth Däljemar

Det äkta paret var erfarna företagare. Men när de bestämde sig för att spara pengar genom att låta den 54-åringe maken ta över ansvaret för bokföringen gick allt fel. Parets två företag försattes i konkurs, och nu har 54-åringen dömts till fängelse – och näringsförbud.

Företagare får fängelse och näringsförbud
När den 54-årige företagaren skulle sköta sin bokföring själv räckte tiden inte till. Det slutade med att 17 miljoner bokfördes för hand, i ett vanligt kollegieblock. Nu döms företagaren, vars bolag försatts i konkurs, till fängelse och näringsförbud. Foto: Arkivbild.

Paret, som är bosatta på en ort i Kungsbacka kommun hade flerårig vana vid företagande. Tillsammans drev de två bolag, vars bokföring sköttes av olika bokföringsbyråer.
2018 bestämde sig dock företagarparet för att spara in på en del kostnader. Följden blev att den 54-årige mannen axlade ansvaret för löpande bokföring och bokslut i de båda bolagen.
Det visade sig bli svårare än han trott.
Hösten 2018 fick mannen inte tiden att räcka till bokföringen.
Istället för att vända sig till ett redovisningsproffs bestämde han sig för att själv lösa problemen.
Genom att stoppa den löpande redovisningen, och istället notera alla affärshändelser i ett vanligt kollegieblock, hoppades han kunna beta av den bokföring som han halkat efter med och få tillräckligt god ordning på företagens siffror för att ett bokslut skulle gå att färdigställa.
Så blev emellertid aldrig fallet. Istället blev kollegieblocket alltmer välfyllt av noteringar om in- och utbetalningar. Affärshändelser som egentligen borde ha bokförts betydligt mer formellt, i de båda bolagens räkenskapsböcker.
Samtidigt drabbades de båda bolagen av ekonomiska problem, så allvarliga att de i slutet av 2019 begärdes i likvidation och därefter försattes i konkurs.
Det var i samband med detta som 54-åringens ”kreativa bokföring” upptäcktes. Totalt hade då inbetalningar på drygt 8,5 miljoner och utbetalningar på drygt 8,4 miljoner redovisats i form av handskrivna noteringar i 54-åringens kollegieblock.
Några årsredovisningar hade överhuvud taget inte upprättats.
Förhållandena polisanmäldes vilket ledde till åtal för bokföringsbrott och grovt bokföringsbrott mot 54-åringen.
När mannen för en tid sedan ställdes inför rätta begärde åklagaren att han skulle dömas till fängelse och tre års näringsförbud.
54-åringen själv erkände de faktiska omständigheterna, att han samlat sina företags hela bokföring i ett kollegieblock. Att han genom detta skulle varit försumlig eller haft brottsligt uppsåt förnekade han däremot bestämt.
Oavsett vilket ansåg tingsrätten att mannen i vart fall varit likgiltig inför det faktum att ekonomin i hans bolag inte skötts på det sätt som lagen föreskriver.
Med ett års fängelse och tre års näringsförbud straffas 54-åringen nu för två bokföringsbrott av normalgraden och fyra fall av grovt bokföringsbrott.
Beslutet om näringsförbud gäller med omedelbar verkan.SENASTE TV-NYHETERNA

600 kunder i Kungsbacka utan ström
NYHETER 2022-07-05 KL. 07:43

600 kunder i Kungsbacka utan ström

NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

"Märkligt fatta beslut som går emot översiktsplanen"

Lantlig idyll mest klickade huset
NYHETER 2022-07-04 KL. 18:00

Lantlig idyll mest klickade huset

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?
NYHETER 2022-07-04 KL. 14:00

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?

Trafikolycka på Hällingsjövägen
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:30

Trafikolycka på Hällingsjövägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.