Flytt av utbildningar på gymnasiet utreds
Av Ronny Karlsson
Allt fler elever vill läsa teknik- eller naturprogrammet på gymnasiet. Problemet i Kungsbacka är att de allra flesta vill göra det på Aranäsgymnasiet, och inte på Elof Lindälv. Nu ska det bland annat utredas om de två programmen ska koncentreras till en skola.
Gymnasiechefen Cindia Escalante Mattsson vill se över var de olika gymnasieutbildningarna ska vara placerade i framtiden. Arkivbild: Ronny Karlsson.
Vid läsårsstarten i augusti var det många som började på teknik-eller naturprogrammen i Kungsbacka. Men de som söker vill i de flesta fallen läsa på Aranäsgymnasiet. Dessutom väljer en hel del elever skolor i andra kommuner som andraval.
Tack vare det höga söktrycket togs 96 elever in på naturprogrammet på Aranäsgymnasiet till det pågående läsåret. Samtidigt fyllde man inte de 32 platser som erbjöds på Elof Lindälv.
Teknikprogrammet tog emot 96 elever på Aranäsgymnasiet och 32 på Elof Lindälv. Där finns en potential för 32 elever till på den förstnämnda skolan.
Nu vill man starta en utredning för att undersöka vad de olika utbildningarna kan placeras så att det blir så bra som möjligt för verksamheten.
– Vi vill starta en utredning och titta på alla program och se vad vi kan göra. Det här har inget att göra med att Elof Lindälv inte har högt söktryck till sina program, vi har högt söktryck till ekonomiprogrammet, försäljning- och serviceprogrammet till exempel. Jag tror att många elever söker det kompisar söker, säger gymnasiechefen Cindia Escalante Mattsson.
I dag krävs också ändamålsenliga lokaler för teknik- och natureleverna på båda skolorna.
– Vi har inga svar i dag utan utredningen kommer att visa vad vi behöver göra. Vi ska lyssna på många röster under utredningen och komma fram till vad är bäst för verksamheten, säger hon.
Utöver ekonomiprogrammet är det bland annat el- och energiprogrammet som skulle kunna växa på Elof Lindälv-gymnasiet, då man har noterar ett stort intresse där.
Totalt sett räknar man med att antalet elever ska öka de kommande åren, i takt med att kommunen får fler invånare. Samtidigt finns konkurrens från skolor i andra kommuner.
– Vi vet att elever i Särö och Kullavik ofta väljer ett program i Göteborg till exempel, säger Escalante Mattsson.
Under torsdagsmorgonen har det hållits ett informationsmöte, där personalen fått veta mer om den utredning som skolledningen vill göra.