NYHETER 2022-07-28 KL. 15:00

Flyktingar på väg - men färre än väntat

Av Embla Starke Sundén

Under de första veckorna i augusti kommer ukrainska flyktingar flytta in på Bukärrsgården i Särö. I skrivande stund har Migrationsverket meddelat att det är 15 flyktingar som anländer till Kungsbacka kommun.
– Vi är förberedda för deras ankomst till Bukärrsgården, säger Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef i Kungsbacka kommun.

Flyktingar på väg - men färre än väntat
Emma Kjernald och Karin Zetterman tog emot flyktingar på Bukärrsgården i våras. Arkivfoto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Migrationsverket beslutade för drygt en månad sedan att Kungsbacka kommun ska ta emot upp till 330 ukrainska flyktingar, med start från 1 augusti. Migrationsverket ger kommunen i fråga en anvisning för varje flykting, varefter kommunen har en månad på sig att förbereda mottagandet.

Sedan den 1 juli ansvarar kommunerna för att ordna boende åt flyktingarna från Ukraina. De flyktingar som söker skydd enligt massflyktsdirektivet söker skydd för ett år i taget. Skyddet kan sedan förlängas upp till tre år. Under de åren har kommunerna ansvar för att ordna ett boende.
– Kungsbacka kommun är väl förberedda för uppgiften. Än så länge är det 15 personer som ska flytta in på Bukärrsgården. Det kommer vara personer i olika åldrar och med olika behov, men vi har goda förutsättningar för att se till att de kommer in i samhället, berättar Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef i Kungsbacka kommun. Hon ingår även i Hallands strategiska samordningsgrupp för flyktingmottagande.

Arbetsmarknadsenheten kommer vara på plats för att få de vuxna in i arbete. Skolförvaltningen ska se till att barnen som kommer får börja på någon av kommunens skolor.

Bukärrsgården har en kapacitet på cirka 200 boende, men om det skulle behövas fler platser har kommunen andra möjliga boenden på gång.
– Vi vet ju inte hur det kommer att bli. Just nu är det lugnare och det är många färre som kommer till Sverige jämfört med i våras. Men vi är förberedda på att det kan komma att bli fler framöver, säger Emma Kjernald.TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.