Fjärde fiskdöden i ån – kommunen JO-anmäld
Av Julia Sandstén Vikberg
För fjärde gången har mängder med döda öringar hittats längs Hovmanneån i Fjärås. Kommunens miljöförvaltning har gjort en tillsyn på platsen och polisanmält händelsen. Robert Petersson, aktiv i Fiskevårdsnätverket Kungsbacka, menar dock att det inte är tillräckligt och har JO-anmält kommunen.
– Kommunen har inte gjort något på sju år, säger han.
Nu har återigen döda öringar konstaterats längs Hovmanneån i Fjärås. Foto: Robert Petersson
2015 var första gången som man hittade döda öringar längs ån. 2020 samt i april i år hände det igen. Och nu har det alltså hänt återigen.
– Den här gången är värst. På 15 meter samlade jag ihop 150 döda öringar. Men sträckan längs ån är lång så det kan vara många hundra döda fiskar. Det kan vara över tusen, säger Robert Petersson som har engagerat sig frågan om den återkommande företeelsen.
Varför fiskarna dör är fortfarande ett mysterium. Said Racic är handläggare på kommunens miljöförvaltning.
– Det är något som brukar ske i det området längs den ån men vi har inte kunnat lokalisera varför. Tidigare provtagningar av vattnet har inte visat något. Det kan vara något som kommer ut i vattnet från samhället, från att någon tvättar bilen eller från något annat. Jag vill uppmana allmänhheten att inte tvätta bilen på uppfarten där tvättvatten går ner till närmaste dagvattenbrunn. Men det skulle även kunna vara naturligt, till exempel att det är för lågt vatten vilket gör att det blir för låg syrehalt. Vi vet inte, säger han.
Enligt honom har förvaltningen polisanmält händelsen. Man har även gjort en tillsyn på platsen och jobbar med frågan tillsammans med teknikförvaltningen.
– Vi för en diskussion med förvaltningen för teknik gällande dagvattenlösningar och vad man kan göra framöver för säkra vattnets kvalitet, säger han.
Robert Petersson är dock kritiskt till hur kommunen har hanterat problemet.
– Jag har JO-anmält kommunen för att de inte har agerat. De var där och dokumenterade men tog inte ett vattenprov. De säger att det är en polisär sak att ta vattenprover men det är inte sant. Det här är fjärde fiskdöden och det händer ingenting. Kommunen har inte gjort något på sju år, säger Robert Petersson.
Said Racic menar att det är polisen som tar vattenprover.
– Det är polisen som gör prover och det är de som gör obduktion på fiskar, säger han.
Han har inget emot att kommunen JO-anmälts i frågan.
– Det är fritt att JO-anmäla. Det är bra att få ett förtydligande från JO. Vi har ett tillsynsansvar, teknik har ansvar för ledningar och polisen har ansvar för att utreda brott, men det är bra att förtydliga vad som gäller för de olika enheterna, säger han.