NYHETER 2022-08-04 KL. 19:00

Fabriker med ambitioner

Av Christina Wagner

Nääs fabriker ligger vid Tollered, strax efter Nääs slott om man kör E6 norröver. I dag är fabrikerna ett eftertraktat utflyktsmål som erbjuder något för alla, oavsett om gästerna kommer över dagen eller stannar över natten.

Fabriker med ambitioner
Food & Beverage manager Magnus Andersson i kaféet, vars egentillverkade bakverk är ett måste vid besök. Foto: Christina Wagner

Läget är vackert vid sjön Sävelången. Redan från början har ägarna velat behålla fabrikscharmen trots modern verksamhet, här huserar inte bara hotell, kafé, bageri och bryggeri utan också flera företag och affärer. Bomullsfabriken och Ullmagasinet anknyter till textilfabriken och spinneriet som en gång huserade här och var navet i bruksorten Tollered, men det finns också affärer som Hugos handel och kök, juvelerare och frisör för att nämna några.
Kort sagt finns här något för alla livsnjutare, och det är just vad Nääs fabriker eftersträvar enligt food & beverage manager Magnus Andersson. Från början var det konferenshotell men Nääs fabriker har växt enormt. De senaste fem, sex åren har privatgästerna också hittat till hotelldelen.
– De bästa ambassadörerna är våra gäster, när jag började för sex, sju år sedan var det många som inte visste vad Nääs fabriker var. Nu är det skillnad, nu vet folk vad vi är, säger han.
Ägarna var redan från början måna om att utveckla verksamheten och i den andan har det fortsatt. Besöken ska vara unika upplevelser.
– Vi försöker hitta på nya saker hela tiden. Vi har höstmarknader, julmarknader och en del pop-up grejer, vi har öppnat bageri och bryggeri. Det kommer vi fortsätta med, vi ska bygga brasserie här i anslutning till kaféet till exempel för det är välbesökt och alldeles för litet, säger Magnus Andersson.


Helena Olsson och bagarchef Jonatan Altvall har fullt upp. Foto: Christina Wagner


Gör mat och dryck själva
Nääs fabriker är, om inte unikt, så i alla fall speciellt då all mat tillverkas och lagas på plats.
– Vår idé härute är att göra så mycket själva som möjligt. När man kommer hit ska man få en unik upplevelse, så vi köper inte in bakelser från någon annan utan allt är gjort här. Vi brygger cider och öl här som bara finns här, har egen örtaträdgård och egna bin, vi säljer vår egen honung också. Vi har ett samarbete med Gunnagård också, en halv hektar som vi ska odla egna grönsaker på. Väldigt mycket av grönsakerna på kaféet och brasseriet blir egenproducerade, det ligger lite i besöksmålet att kunna åka hit och inte få samma som i stan, tycker han.
Nästa år blir det också eget kafferosteri, som en del av brasseriet.
– Vi kommer rosta eget kaffe, som man kan köpa med också om man vill.
Området vid Nääs fabriker är utformat med huvudgata ner mot sjön, på vägen ner finns allt tillgängligt både vad gäller affärer, butiker, bageri, bryggeri och kafé. Längst ner vid Sävelången finns badhuset, en foodtruck och sköna hängmattor eller strandstolar att breda ut sig i medan man tittar ut på vattnet.
– Foodtrucken fungerar som bar nu under sommaren, där hyr vi ut SUP, båtar och kajaker också. Det går inte att förboka, man hyr direkt i foodtrucken, berättar Magnus Andersson.


Maj Lyz Lorentzon vattnar i örtagården. Alla växter på Nääs fabriker är äkta vara, både inomhus och ute. Foto: Christina Wagner


Del av ett sammanhang
På andra sidan sjön ligger Nääs slott, inom bekvämt avstånd för utflykter. Liksom Gotaleden, vars vandrare passerar Nääs fabriker på väg från Göteborg till Alingsås.
– Vi har många som tar ett stopp och sover över här och fortsätter dagen därpå.
Men fabriksområdet är absolut inte bara ett besöksmål för övernattning. Många åker hit över dagen för att äta, gå i butikerna eller njuta av den vackra omgivningen. Det går att ta tågpendeln till Göteborg, Lerumssnabben från Nils Ericsonsplatsen direkt hit om man inte vill köra bil. Det finns också gott om parkering och till och med elbilsstationer.
Något är alltid på gång, det är lite av konceptet, att variera upplevelsen. Magnus Andersson tipsar om dagpaket med bad och lunch.
– Här är helheten grejen för besökare. Att kunna sitta nere vid vattnet och njuta av en aperol eller lite bubbel. Och vi har väldigt bra kvalitet på allt. Det åker folk hit från Borås, Alingsås och Kungsbacka också, för att det är nice.

Fakta: Nääs fabriker
Historia: Fabrikerna byggdes 1883 och här har det tillverkats läder och textil innan det blev spinneri. 1990 köptes de före detta spinnerifabrikerna av nuvarande ägaren Ernst Rosén.
Är: Hotell med konferens-, kontors- och butikslokaler, co-working och showroom. Här finns restaurang, kafé, bageri och bryggeri.
Under sommaren finns bland annat Hemester long stay och ölmeny på bryggeriet Bröd & Malt. Det går också att boka Hop on-hop off-båtturer hit med Säfvelången II.
Hitta mer info med kalendarium, utbud, erbjudanden med mera på naasfabriker.seSENASTE TV-NYHETERNA

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter
DEBATT 2023-06-01 KL. 14:15

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter

Så blir vädret under studentdagarna
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:44

Så blir vädret under studentdagarna

Emil är ett steg närmare OS-drömmen
SPORT 2023-06-01 KL. 09:30
Premium

Emil är ett steg närmare OS-drömmen

Åklagaren –
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:05
Premium

Åklagaren – "brott bland unga inte ovanligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.