En lördag i hamnen: ”Det går inte att stressa här”
Lördagsförmiddagen bjöd på växlande molnighet och starka vindar vid havet. Men båtfolket låter sig inte hindras av lite blåst. Vid Sandö hamn i Vallda var det liv, rörelse och gott om ren och skär båtglädje.
Familjen Ramstedts bästa ställe för familjemys är båten.
Årets båtsäsong är i gång, till många Kungsbackabors stora glädje. Många har redan fått båten i vattnet, medan andra är fullt upptagna med de sista förberedelserna. Norra Halland begav sig till vackert belägna Sandö hamn i naturreservatet i Vallda för att prata med några båtägare.
Under ett tälttak står Claes Stridh och pysslar om sin mahognysnipa. Claes har ägnat veckan åt att skrapa, måla och lacka skrovet. På tisdag är det dags att sjösätta.
– Idag är det lite avslutningsarbete. Jag lackar fördäcket med ett pulver som gör att man inte halkar när det är vått, berättar han.
Claes Stridh har under 40 år haft många fina stunder i sin båt, men nu är det snart dags att sälja och ägna sig åt andra intressen.
Båten är byggd i Norge så tidigt som 1964 och försedd med en klassisk Albinmotor som stillsamt dunkar fram i fem knop. Båten har varit Claes ögonsten i precis 40 år, sedan 1981. Därför är det kanske en smula vemodigt att det här blir deras sista säsong tillsammans. Men Claes hänger inte läpp, han ser fram emot utflykter på land.
– Nu är den till salu, jag börjar bli för gammal. Men jag har andra intressen också, jag har köpt en husbil som jag måste ha tid att åka ut med.
Kan bli besök i hamnen
Några turer till kommer dock att hinnas med innan båten byter ägare. Claes planerar för en för honom traditionsenlig säsongspremiärtur kring Stallviken inom kort. Som uppvuxen i området och båtintresserad har Claes Stridh haft en relation till hamnen i mer eller mindre hela sitt liv. Han har sett den växa fram och förändras genom åren.
– Jag kommer ha kvar medlemskapet så jag kan komma hit och titta till det, men utan båt, säger han leende.
Dagen med stort D
Två som tvärtom precis har uppdaterat sig till en större båt är paret Susanne och Lars Andrén. Även de har varit båtmänniskor länge, men stiliga Savira från decennieskiftet 70/80 är den största segelbåten de haft.
– Idag är dagen D! Vi ska sjösätta, säger Lars.
”Vi är tagna av havet och de krafter som rör sig”, säger seglarna Lars och Susanne Andrén.
Först väntar för båtens del en epoxibehandling så att plastskrovet inte ska ta in för mycket vatten. Målat botten och vattenlinjen har paret Andrén redan gjort. Utöver det krävdes inte särskilt mycket fix på båten.
– Han som har ägt den innan har skött den väldigt fint, säger Susanne.
Medför namnbyte otur?
Allt är klart inför sommaren, utom en sak. Ska Savira få fortsätta att heta som hon gör? Lars och Susanne är egentligen sugna på ett namnbyte, men…
– Frågan är om vi vågar. Det sägs att det kan föra olycka med sig att döpa om en båt, säger Lars.
Oavsett namn på båten ser paret fram emot många härliga stunder med segelbåten till havs.
– Vi har en sommarstuga som vi delar med min bror och hans familj. När vi inte kan vara i stugan är det här vårt alternativ. Vi tycker mycket om att segla och åker både på dagsturer och längre seglatser, det blir inte mycket bryggseglande. Vår son som är 16 år läser sjöfartslinjen, han ska bli styrman till att börja med. Så det är ett familjeintresse. Vi är tagna av havet och de krafter som rör sig, säger Lars Andrén.
Pizza och Mello i båten
Promenaden fortsätter ut på bryggorna. Under kapellet i sin motorbåt sitter familjen Ramstedt och myser, skyddade från snålblåsten. Pappa Michael och barnen Oscar och Linnea har redan sovit en natt i båten, och nu har även mamma Maria anslutit sig. På helgens schema står familjemys, båtfix, hemmagjord calzonepizza i Omniaugnen och Mellokväll.
Båten är i vattnet sedan 1 april. Med säkerheten i åtanke skippar de dock någon längre tur i lördagens vind, det får bli lite bryggsegling för stämningens skull.
– Vi har nog varit ute 12, 13 nätter redan. Det brukar bli kring 60 nätter per säsong, säger Michael.
– Ja, vi är ute väldigt mycket. Men det är mysigt att bara vara här i hamnen också, det är en trevlig hamn, säger Maria.
Lugn, ro och tid tillsammans
Oscar som snart fyller tio och Linnéa som är sju har vuxit upp med båt- och hamnmiljö som självklara inslag i vardagen. När Michael och Maria skaffade barnen bytte de segelbåt mot motorbåt för smidighetens skull, och sedan dess har det blivit oräkneliga familjeutflykter. Fjällbacka, Väderöarna, Åmål via Vänern och många andra trevliga besöksmål har bockats av.
– Det är ett sätt att komma ifrån vardagen och vara tillsammans som familj. Det går inte att stressa här, man går ner i varv och vilar, säger Maria.
– Man sover så skönt i båten också, säger Oscar.