NYHETER 2023-09-16 KL. 13:00

Elevers läslust ska väckas genom författarbesök

Av Christina Nordwall

Under ett författarbesök på Gottskärs grundskola fick årskurs 6 lära sig om vad som är viktiga ingredienser i en bok. De fick veta hur det är att jobba som författare och även delta i en skrivworkshop.
– Jag vill väcka läslust och inspirera eleverna att skriva egna berättelser. Det är väldigt kul att träffa mina läsare, säger författaren Annika Widholm som skrivit 17 böcker.

Elevers läslust ska väckas genom författarbesök
FÖRFATTARBESÖK. Annika Widholm besökte årskurs 6 på Gottskärs grundskola. Hon berättade hur en författare jobbar och eleverna fick delta i en skrivworkshop. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Första boken blev klar 2010 och sedan dess har det blivit böcker mestadels för barn- och ungdom men även tre spänningsromaner för vuxna.

Nu är hon ute på föreläsningsturné som är en del av kulturprojektet Skapande skola. Syftet är att väcka läslust och inspirera till eget skrivande. Förutom Gottskärs grundskola kommer även Gällingeskolan och Toråsskolan att få författarbesök.

– Det är inspirerande och mer socialt jämfört med när jag sitter och skriver, säger Annika.

Inspiration

När Annika Widholm möter klassen i Pater Nosters klassrum i Gottskär får hon veta att de precis läst hennes bok Stenkistan och tyckte den var jättespännande.

–Okej vad bra. Idén till Stenkistan fick jag genom ett möte med en arkeolog, säger Annika Widholm.

Det är så hon får inspiration. Det kan vara ett möte eller något hon fått berättat för sig, en dröm eller något hon läst.

– Men jag skriver aldrig om personer jag känner eller om mitt eget liv.

Annika Widholm berättar att hon redan som liten älskade att läsa böcker och därför tänkte det vore roligt att bli författare så hon kunde skriva sina egna berättelser.

Fantasi

Under författarbesöket får eleverna jobba med gestaltningsövningar med fokus på kreativitet och fantasi. Annika berättar också om hur ett manus byggs upp och ger tips om hur man skriver riktigt spännande.

– Som författare måste man kunna vara riktigt elak mot en karaktär för att det ska bli spännande och för att läsaren ska vilja läsa klart. Det får gärna finnas en konflikt, en inre eller med människor. Och ett stort problem och flera små, säger hon.

Alla sinnen

Eleverna får komma med fler förslag på vad som måste vara med i en bok. Miljöbeskrivning, dialog, en eller flera huvudpersoner och en lösning är några delar som måste vara med.

– Och det är bra att använda alla sinnen. Det blir inte lika spännande att bara beskriva vad man ser. Hur luktar det, hur känns det, hur smakar det? Jag använder ofta hörselsinnet för att beskriva eftersom jag skriver spännande böcker. Till exempel: det var någon som skrek i källaren, säger Annika och förklarar målande vad hon menar.

För hand

Efter en gestaltningsövning, där eleverna får blunda och använda sina sinnen under ett besök på en främmande planet, är det dags för skrivworkshop.

– Det viktiga är att få ur sig idén först. Inte grammatik och stavning. Och skriv gärna för hand. Det brukar jag göra i början på en bok, säger författaren.


Författaren Annika Widholm med två av sina böcker.Fakta/Skapande skola
Är Kulturrådets satsning för att integrera kultur i Sveriges skolor.


TV-klipp och nyheter

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas
NYHETER 2024-07-21 KL. 09:00
Premium

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas

"Gårdsförsäljning nödvändig för oss som företag"

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM
SPORT 2024-07-20 KL. 18:51
Premium

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM

Birgitta guidar vid bortglömd borg
KULTUR & NÖJE 2024-07-20 KL. 17:34
Premium

Birgitta guidar vid bortglömd borg

"Hunehals var mycket viktig för historien"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman
Premium | NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Tält när stjärnorna gästar slottet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.