TV-klipp och nyheter

NYHETER 2021-04-22 KL. 21:15

”Det finns en invasiv art för varje klimat i världen”

Parksliden, den gula skunkkallan, jättelokan och jättebalsaminen skälver när de hör hans namn. Jeremy Mc Clure är de invasiva arternas skräck. Efter många år som expert på att utrota dem i kanadensiska Vancouver och hos Göteborgs stad ska han nu ge sig i kast med att rensa Kungsbackas trädgårdar och omgivningar från växter som förbjudits av EU.

”Det finns en invasiv art för varje klimat i världen”

Länge var det tyst om dem. Men nu, då klimatförändringarna får den gula skunkkallan, jättelokan och jättebalsaminen att förstöra vår natur genom att föröka sig ohämmat, förstår allt fler svenskar vikten av att bekämpa de invasiva växtarterna.

Härliga men farliga


Många av dem är vackra att se på. Så vackra att de en gång importerades till Sverige från främmande land av trädgårdsentusiaster som ville se dem blomma i sina trädgårdar. Men lika underbara som de är att vila ögonen på, lika farliga är de för vår natur och infrastruktur.

En av dem som vet det mesta som finns att veta om dem är Åsabon Jeremy Mc Clure. Efter att han i början av 00-talet träffat sitt livs kärlek med rötter i Kungsbacka på en skidort i kanadensiska Whistler jobbade han i flera år hos en miljöorganisation i Vancouver som har forskning och bekämpning av invasiva arter som sin specialitet.

Redo för Kungsbacka


2015 bestämde han sig för att starta en egen familj tillsammans med hustrun. Det innebar flytt till Kungsbacka, och nytt jobb som naturförvaltare åt Göteborgs Stad.

Tanken på att starta något eget har hela tiden funnits där. Nu står Jeremy Mc Clure redo att ta sig an de invasiva växter som gömmer sig i Kungsbackabornas trädgårdar.

– Ja, nu har jag lärt mig lite om hur svenska myndigheter och den svenska marknaden fungerar. Så nu är det dags – och jag tänker börja på hemmaplan, här i Kungsbacka, bekräftar Mc Clure.

”Här finns värsta arterna”


De invasiva arterna har fått sin samlingsbeteckning för att de trivs så bra i vår svenska mylla att deras utbredning riskerar att tränga undan våra inhemska växter. Växter som är viktiga för att våra ömtåliga ekosystem ska fungera.

– Man kan tänka att den lilla växten man har i trädgården är väl inte är så farlig. Men på systemnivå kan den orsaka stora ekonomiska och ekologiska skador, och Sverige är ett av de länder där det finns flest av de allra värsta invasiva arterna, säger Jeremy Mc Clure.

Avancerad fortplantning


De invasiva arterna kan spridas på många olika sätt. Deras fortplantningssystem kan vara väldigt avancerade. De sprids lika bra naturligt, som av människor som gillar att ha dem i sina trädgårdar. Blomsterhandlare, fröhandlare och företag som flyttar jord hjälper också till att sprida dem vidare.

– Ofta är det ren okunnighet som ligger bakom de invasiva arternas utbredning. Många av de här arterna sprider sig så lätt att man till och med måste rengöra sina vandringsskor när man lämnar ett område där de växer för att inte medverka till att de sprids ytterligare. Båten bör också rengöras när man planerar att flytta den, från en vattenmiljö till en annan, förklarar Jeremy Mc Clure.

”Snabba åtgärder viktiga”


Den som har en växt som står uppskriven på EUs lista över arter som bedöms vara invasiva måste kvickt som ögat göra sig kvitt den – hur fin plantan än är när den blommar. Men även andra växter, som exempelvis parkslide, kan vara värda att hålla under sträng uppsikt.

– Det handlar inte bara om att bekämpa spridning. Klimatförändringar påverkar också de invasiva arterna, genom att växtsäsongen förlängs och vintrarna blir mildare. Därför är det viktigt att ta tag i de här problemen direkt, så att man upptäcker dem tidigt och kan agera snabbt, säger Jeremy Mc Clure.


Jättelokan är en av våra mest kända invasiva arter. Jeremy Mc Clure vet vad som krävs för att bli av med den. FOTO: Privat

Metod och uppföljning


Den som vill utrota en invasiv art från sin trädgård kan behöva använda sig av flera olika metoder. Att man följer upp åtgärderna som vidtas är minst lika viktigt som hur man väljer att bekämpa växterna man vill ha bort. Därför arbetar Jeremy Mc Clure alltid efter en tydlig mall:

  • Inventering

  • Handlingsplan

  • Utförande (platsanpassad åtgärd)

  • Efterkontroll och återplantering av svenska arter


”Människan mest invasiv”


Som naturälskare ser Mc Clure med oro på utvecklingen, som innebär att allt mer av vår orörda natur får stryka på foten för att vi människor ska kunna upprätthålla vår levnadsstandard och uppnå tillväxt.

– Mycket av det vi gör minskar naturens utrymme. Nu är det viktigt att vi istället bevarar våra gröna resurser. Ju mer vi låter vår inhemska natur blomstra, desto svårare blir det för invasiva arter att ta över. Många tror kanske inte att de invasiva arterna är något större hot mot oss som bor här, så långt norrut, i Sverige. Men det finns en invasiv art för varje klimat i världen. Därför är det väldigt viktigt att lyfta blicken lite – även när man ”bara” är trädgårdsintresserad, säger Jeremy Mc Clure Clurre.

– Vi behöver fråga oss hur långt vi egentligen är beredda att gå, för att gynna vårt eget intresse. Det är ju egentligen människan som är den värsta invasiva arten. Alldeles för många av oss tänker att jorden är något som är vårt att förbruka. Något som finns för oss – i motsats till hur det egentligen är; att vi lever i symbios, avslutar han.

Hernan stöttar indianer via företag med fokus på ull
FAMILJ 2025-04-01 KL. 20:00
Premium

Hernan stöttar indianer via företag med fokus på ull

"Det är ett sätt att hjälpa de som är fattiga i Bolivia"

TV-klipp och nyheter

Troligen skolbeslut längre fram
2025-04-01 KL. 21:00
Premium

Troligen skolbeslut längre fram

Succé för babyrave
2025-04-01 KL. 19:00
Premium

Succé för babyrave

Elfel ger inställda tåg
NYHETER 2025-04-01 KL. 18:08
Premium

Elfel ger inställda tåg

Stort engagemang – så tycker läsarna om trafiken på E6
NYHETER 2025-03-31 KL. 18:45

Stort engagemang – så tycker läsarna om trafiken på E6

"Ditt förbannade ansvar att hålla avstånd"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-04-01 KL. 21:00
Troligen skolbeslut längre fram
Premium | NYHETER 2025-04-01 KL. 19:00
Succé för babyrave
Premium | NYHETER 2025-04-01 KL. 18:08
Elfel ger inställda tåg

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Trafikpolischefen:

Trafikpolischefen: "Går inte en dag utan att jag blir irriterad"

18 indragna körkort på en helg. Bara i Kungsbacka. Polisen önskar att mycket ska förändras när det gäller trafiken på E6. – Vi måste skapa en annan kultur. Det går inte en dag utan att jag blir irriterad, säger Hans Qvant, chef för trafikpolisen i Halland.