På hemmaplan. Efter ett år på resande fot runtom i världen är Nicklas Rodin från Särö nu tillbaka på hemmaplan. Under onsdagskvällen föreläser han på Tölögården om resan.
För ett år sedan gjorde de verklighet av sin dröm. Under 12 månader reste de till många av jordens alla hörn.
– Vi ville ut ur ekorrhjulet, säger Nicklas Rodin från Särö.
Drömmen om den stora resan. För många kanske det förblir en dröm, men för Nicklas Rodin och hans sambo Lena Eliasson ledde den till handling.
– Vi sålde huset, min sambo sålde sin tandläkarpraktik, jag tog tjänstledigt, och sedan gav vi oss av, berättar Nicklas Rodin.
Vi ses på ett kafé i centrala Kungsbacka. Det är början av januari, mörkt och staden är fortfarande klädd i julbelysning. En kontrast till de ställen de resande nyss kommit hem ifrån.
– Vi har varit på Borneo, ö-luffat i Filippinerna i en månad, vandrat i Patagonien och sett Inkariket. Det finns så mycket att se därute, och vi ville uppleva det medan vi kunde, berättar Nicklas Rodin.
p>
Borneo. Lena Eliasson och Nicklas Rodin tillsammans vid sydostasiens högsta berg, Mount Kinabalu.
Han kallar det de gjort för ”flashpacking” – en term han myntat själv och menar är något som de flesta skulle kunna göra.
– Till skillnad från backpackers har vi rest lite bekvämare. Vi är absolut inga jet setters, utan det här är något som en medelsvensson kan göra. I budgeten var inräknat att vi skulle kunna bo okej, med toa och dusch på rummen i så stor utsträckning som möjligt. Vi ville inte bo på stampade jordgolv eller i sovsalar. Men det är inte så att vi levt i lyx heller på något sätt, förklarar han.
Vill dela med sig av upplevelsen
Med sig till vårt möte har Nicklas Rodin tagit med sin dator. Han visar bilder och berättar om milslånga vandringar i Patagonien, jeep-safari i Bolivia, saltöknar – bad, dykning och vulkaner i Filippinerna, och möten med såväl lokalbefolkning som andra resenärer. På onsdag kväll (den 16 januari) kommer han att hålla ett gratis föredrag i Tölögården i Kungsbacka för att berätta om alla upplevelser.
– Jag vill väl inspirera andra att göra liknande saker. Det här är något som alla kan göra, och man behöver ju inte vara iväg ett helt år. Allt vi har gjort går ju att dela upp i enskilda resor, säger han.
Hur är känslan nu när ni kommit hem?
– Det första man känner är ju en ödmjukhet inför att bo i ett land som Sverige. Ett tryggt och säkert land utan nån större korruption. Sen är det ju här man har alla vänner och sin familj, hela sin tillvaro, så det är klart att man uppskattar det.
Ska ge lokala band chansen att spela live i Kungsbacka
Tipsen för medelgolfaren att spara slag
Vitt snus kan orsaka långvariga inflammationer
I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.