Dålig solkoll i Halland
44 procent av hallänningarna tror att den är framtidens energikälla. Men bara var fjärde länsbo vet vad det kostar att utvinna den. Hur mycket det kostar känner inte ens var tionde till.
Det handlar om solen.
När elnätsföretaget Vattenfall bad opinionsinstitutet Sifo att kartlägga hallänningarnas kunskaper om och attityder till solenergi, visade sig nästan hälften av länsborna (44 procent) se solen som framtidens energikälla.
Bara ett fåtal svarade rätt
Men när det kom till kunskaperna om vad en solcellsanläggning kostar och hur mycket energi ett hustak beklätt med solpaneler kan generera var det betydligt färre som svarade rätt.
Bara en fjärdedel av de tillfrågade kände till vad en solcellsanläggning dimensionerad för en normalstor villa kostar. När det kom till hur mycket energi ett tak med solpaneler kan generera svarade endast åtta procent rätt.
Drygt var tredje hallänning tror att en mindre solcellsanläggning kostar mer än 150 000 kronor. 31 procent har inte en aning om hur mycket el ett tak med solceller kan generera.
Solrapporten Halland
För att råda bot på kunskapsbristen har Vattenfall nu sammanställt Sifos enkätsvar med information om solceller i Solrapporten Halland.
– Vi har tagit fram en Solrapport för Halland i syfte att reda ut de frågetecken och föreställningar som länsborna har kring solceller. Exempelvis uppfattningen att det skulle vara enormt dyrt. Snittpriset för en komplett solcellsanläggning på en villa med ett tak om 33 kvadratmeter ligger på 120 000 kronor. Samtidigt är det en investeringskostnad som i de flesta fall har betalat sig redan efter 15 år. Vi vill slå hål på dessa myter som hindrar solenergin från att växa som energikälla i Halland, säger Lasse Ejeklint, Klimatcoach på Vattenfall i ett pressmeddelande.
”Fungerar året runt”
Många hallänningar tror att det svenska klimatet, med ganska långa och mörka vintrar, förtar solcellernas effekt. Så är dock inte fallet, menar Lasse Ejeklint.
– Solceller fungerar året runt och även om de skulle vara täckta av snö så förloras bara någon enstaka procent i energiproduktion. Dessutom är verkningsgraden något högre vid kalla temperaturer, till exempel under tidig vår. Vi vill att fler än knappt var tionde hallänning ska inse hur stor solenergins verkliga kapacitet och nytta är i Sverige, oavsett årstid, säger han.