Coronaåret 2020: "Covid kom som en smäll"
För Lotta Blomqvist, säkerhets- och beredskapschef i Kungsbacka kommun, handlar vardagen om att förbereda inför olika kriser.
I vintras blev det plötsligt verklighet, när coronapandemin plötsligt svepte över världen.
Från att normalt sett arbeta med att förutse skeenden längre fram, var det plötsligt här och nu som gällde för kommunens säkerhets- och beredskapschef Lotta Blomqvist.
Precis som många andra hörde Lotta Blomqvist talas om det nya coronaviruset i januari i år, efter det allra första utbrottet i kinesiska Wuhan. WHO utlyste den sista januari ett globalt nödläge, och möjligen var det den rapporteringen som på någon nivå fick Lotta Blomqvist att i samma veva, på kommundirektörens uppdrag, se till att kommunens förvaltningar skulle se över och uppdatera sina pandemiplaner.
– En del i krisberedskapsarbetet är just omvärldsbevakning, att tänka över det som skulle kunna hända. Ändå kom covid som en smäll, säger hon.
Första kommunen i Halland
Den tidiga starten gav ändå Kungsbacka ett litet försprång, jämfört med andra kommuner i Halland.
– Just vid den tiden vet jag att en del av de andra kommunerna hade en översvämningsproblematik att ta hand om, som vi inte hade.
Kungsbacka var å andra sidan den första kommun i Halland, med konstaterade fall av covid-19, i början av mars.
– Det var då det började på riktigt i Kungsbacka.
Beredskapsläge
Kommunen gick upp i beredskapsläge och en krisorganisation inrättades. Det sattes också igång med samverkanskonferenser med de övriga Hallandskommunerna.
Det letades efter skyddsmateriel, byggdes upp centrallager och raggades folk som kunde gå in och stötta upp i den kommunala vård- och omsorgen. Allt på en gång.
– Normalt sett handlar ju beredskapsarbete väldigt mycket om att jobba förebyggande.
Men just då var det bara ett väldigt fokus på vad som behövde göras, att lösa den akuta situationen där och då. Sedan handlade resten av våren bara om covid, covid, covid.
Blev ansikte utåt
Det var mycket som var nytt. För Lotta Blomqvists del innebar våren också att gå från en roll i bakgrunden till att bli ett av kommunens ansikten utåt vid de webb-sända informationsträffar som kommunen arrangerade varje vecka.
– Det var rätt ovant.
Precis som alla andra har pandemin påverkat Lotta Blomqvist också på det privata planet: det jobbiga i att inte kunna träffa föräldrar och äldre släktingar, nära och kära på det sätt som man vill.
– I våras var det på ett sätt lättare, då såg vi fram emot sommaren med förhoppningen att det skulle bli bättre då. Men också om det känns motigt ibland, gäller det ju att inte ge upp nu.
En oväntad fördel har trots allt kommit ur pandemin. I alla fall om man heter Lotta Blomqvist.
– Kunskapen om krisberedskap har ökat hos folk! Att det är viktigt att ha en hemberedskap när samhället inte är öppet på samma sätt som vanligt.
Mer läsning:
Coronaläget i Halland
Fortsatt hög smittspridning: "begränsa fysiska kontakter till minimum"
Fyrverkerier på nyår – påfrestning för vården
Hjälp sjukvården – håll hastigheten