Camilla ser fram emot att skapa egen el
Av Christina Forlin
Camilla Billman hör till den allt större skara husägare som skaffar solceller. Om en månad kommer panelerna att vara inkopplade och klara att leverera el.
Camilla ser fram emot att få solpanelerna installerade. Här tillsammans med sonen Otto och valpen Meja som var på tillfälligt besök.
Taket har en lämplig lutning på 40- 45 grader och sol under en stor del av dagen.
Foto: Christina Forlin
Det var i april Camilla bestämde sig. Då hade hon känt av prischocken förra vintern och tänkte att hon måste göra något.
Hon bor tillsamman med sonen Otto och några katter på Torpa Ryetvägen nära Fjärås. Huset som byggdes för drygt 15 år sedan värms med direktverkande el.
– Vi har förvisso en vedkamin också, och det hjälper en hel del. Men elbehovet kommer att öka eftersom jag skaffade elbil i våras, säger Camilla.
Mycket att kollaNär hon väl bestämt sig började hon med att kolla runt på olika sajter och Facebook-grupper vad andra hade upplevt.
– Det var ganska mycket jobb med det. Jag valde sen en leverantör som hade en helhetslösning och som de flesta verkade nöjda med. Laddstolpe till bilen ingick i paketet.
Totalt kommer investeringen efter grönt avdrag (se text bredvid) att gå på 125 000 kronor.
För att finansiera det hela fick Camilla utöka sitt huslån.
– Det var inga problem, banken var positiv och gick med på det.
Snart klartNästa vecka, i mitten av september, levereras panelerna och om tre veckor ska de kopplas in.
– De väger visst drygt 400 kilo, men så ska de också täcka halva taket.
Det kommer förändra utseendet på huset, och blir väl inte så jättesnyggt tycker Camilla.
– Men miljön och pengarna är viktigare, säger hon.
Hon hoppas även kunna sälja en del av överskottselen. Avtal med nätbolaget och uppkoppling till nätet ombesörjer firman hon köper av.
Anläggningen ska kunna producera cirka 7 300 kilowattimmar per år och tidigare har man sagt att pengarna ska vara intjänade på tio år.
– Men med dagens höga elpriser är det frågan om det inte går redan på fem år.
Läs mer: Magnus satsade på solen och batteri