NYHETER 2022-11-06 KL. 14:00

Bertils naturbilder ledde till fyra dygn med kungen

Av John Skoglund

Den 10 november har Fjäråssonen Bertil Pettersson sin sjätte utställning med naturbilder på Naturhistoriska museum i Göteborg. Hans livsverk med fotandet har gett han många vänner genom åren och till dem räknas Carl XVI Gustaf.

Bertils naturbilder ledde till fyra dygn med kungen
Bertil Pettersson, en av landets ledande naturfotografer. Foto: Eve Pettersson

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Shell bensinstation i Fjärås, den startade Bertil Pettersson farfar.
– Det var när bensinbilarna började komma. Då startade de tappen och hade en smidesverkstad, det var spännande för en liten grabb som mig, säger han om sin uppväxt och berättar vidare att fotograferandet startade i tonåren och ledde honom till naturen runt Tjolöholm. På utställningen ”Från sydlig rådjursäng till nordlig björnmyr” kommer fyra av bilderna från Tjolöholm visas för allmänheten.
– Det här är den sjätte utställningen på naturhistoriska, den första var 1963 och det var sextio år sedan. Jag fyller 90 år nästa år, säger Bertil Pettersson.

Älg och björn
Han är en av Sveriges främsta naturfotografer, har gett ut 18 böcker. Men för den stora allmänheten blev han känd för sina bilder på Sveriges stora djur, som älg och björn.
– Det var 1965 jag skickades upp till nordvästra Jämtland för att följa älgjakten för en tidning. Och det slog väl ut, sedan dess har jag varit i 25 olika älgjaktslag hela vägen upp till Kiruna, berättar Bertil Pettersson och minns alla vänliga jägare han mött genom åren.
Det var på en älgjakt 1972 som dåvarande kronprinsen Carl-Gustaf kom i kontakt med Bertil. Kungens kompis George Sparre var jaktledare och Bertil Pettersson frågade Sparre om han vågade visa sina bilder för kronprinsen.
– Kungen blev alldeles till sig och jätteförtjust i mina bilder. Sen följde jag med flera gånger, till strax innan pandemin, och träffade kungen många gånger. Det var även där jag visade mina bilder på björnar, och kungen som varit i Afrika och sett de "fem stora" tyckte de var så bra och ville gärna följa med och se björnar med mig, säger Bertil Pettersson.

Kungen tog dit en egen husvagn

Säpo gjorde grundliga undersökningar och till slut gav de klartecken för björnsaffari för den svenske kungen, i all hemlighet.
– Jag hade ju en husvagn längst inne på en väg i Jämtland, så kungen tog dit en egen och bodde där i fyra dygn tillsammans med sin adjutant.
I en gård inte så långt bort sköttes matlagningen till sällskapet. Matmor i huset var så nervös för vilka gästerna var och den sjuåriga sonen i huset fick inte berätta för sina klasskamrater vem som satt vid familjens köksbord om kvällarna.
– Kungen var med i gömslet och de gånger när ingen björn kom var han lika nöjd ändå. Den kungen man ser på TV är en helt annan person, där blev han som en helt vanlig kompis – det var så käckt och lättsamt, berättar Bertil Pettersson.
Vernissagen äger rum torsdag 10 november klockan 18.00. Utställningen pågår till och med söndag 19 februari 2023.



Björnar på myren, tålamod är främsta egenskap hos en naturfotograf. Foto: Bertil Pettersson


Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

TV-klipp och nyheter

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

Ladan blev kafé – Stina driver bageri hemma på gården
FAMILJ 2025-05-06 KL. 20:00
Premium

Ladan blev kafé – Stina driver bageri hemma på gården

Tror att den gamla hederliga fikan är på väg tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Tränaren om FBK:s nya truppbygge

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.