Berte museum – visar livet på landet
Lantbruksmaskiner, en smedja och ett klassrum. I Berte museum i Slöinge har man samlat så mycket svensk historia som man kan få plats med.
2004 övertog Berte museum innehållet från Slöinge lanthandelsmuseum.
Att vandra genom Berte museum är att ta en promenad tillbaka i tiden.
– Det är ett nostalgimuseum som visar livet på landet, så som det var förr, säger Katarina Raskov, föreståndare för museet.
Museet är privatägt av familjen Stenström som bland annat äger Berte Qvarn och Sia glass.
– Museet grundade sig i Anders Stenströms passion för att ta hand om det svenska kulturarvet och han var själv en samlare, berättar Katarina Raskov.
I dag är det Anders son Kristofer som driver museet vidare i sin pappas anda.
Se och röra
Börjar man sin rundtur på ovanvåningen kan man starta i lanthandeln.
– Sedan 2004 finns Slöinges lanthandelsmuseum här. Många stannar gärna upp här och tittar på de olika förpackningarna av tvättmedel eller kakaosorter och minns tillbaka. En viktig del här är att kunna och få minnas tillbaka.
Katarina berättar att besökarna är i alla åldrar.
– Vi har många far- och morföräldrar som kommer hit med sina barnbarn och berättar om hur det var när de var små. Och det är jättekul när de yngre kommer. För att veta vart vi är på väg behöver vi veta vår historia.
Vidare kan man se hushållets utveckling och hur kvinnornas tunga arbete med tvätten blev lättare med tvättmaskinen intåg. Här kan man även se badmodets historia, snickarnas verktyg och skogsavverkning från såg och yxa till motorsåg. Och så klart visas här allt man kan tänka sig från jordbrukets historia.
I museet är det inte ”se men inte röra”, utan tvärtom.
– Här kan man lyfta och känna och det är väldigt uppskattat, säger Katarina Raskov.
Lantbrukets utveckling
En trappa ner är det ett paradis för alla som är intresserade av gamla lantbruksmaskiner. Här finns tröskverk och traktorer, men även motorcyklar och hästkärror.
– Och här nere har vi även den gamla skolan och kontorsutrustning från Berte Qvarns egna utveckling från då man använde skrivmaskin till de första datorerna.
Här kan man även besöka skomakaren eller titta in i smedens smedja.
Sommarutställning
Under juni, juli och augusti har man även en sommarutställning i det gamla järnvägshuset.
– I år är det samlaren Robert Hellner som har Sveriges största samling av förpackningar av märket CAP som grundades i Göteborg 1895 som ställer ut, säger Katarina Raskov.
– Många känner nog igen de blå burkarna som är ett kännetecken, eller chokladförpackningarna med Snövit och de sju dvärgarna som även Fazer fortsatte med efter att de köpt upp företaget som tidigare blivit uppköpta av företaget Mazetti.
I museet finns även en butik med mjöl från Berte Qvarn och lokalproducerade varor och lite nostalgiprylar. Och för de fikasugna finns ett nostalgicafé som serverar Sia-glass eller småkakor bakade på Berte Qvarns mjöl.